25 Nisan Dünya Sıtma Günü kapsamında Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, Dünya Sağlık Asamblesi’nin 14-23 Mayıs 2007 tarihleri arasında aldığı karar doğrultusunda, sıtma hastalığının önlenmesi ve kontrolüne ilişkin çabalara dikkat çekmek amacıyla bu tarihin “Dünya Sıtma Günü” olarak belirlendiği vurgulandı.
Açıklamada, sıtmanın plasmodium cinsi parazitleri taşıyan dişi anofel türü sivrisineklerin kan emme sırasında bulaştığı ve potansiyel olarak hayatı tehdit eden bir hastalık olduğu ifade edildi. Ayrıca, sıtma hastalığına yol açan beş farklı plasmodium türünün bulunduğu, bu türler arasında en yüksek riski “Plasmodium falciparum” ve “Plasmodium vivax” türlerinin oluşturduğuna dikkat çekildi.
Sıtmanın yüksek ateş, baş ağrısı, üşüme ve titreme gibi belirtilerle seyrettiği belirtildi. Parazit taşıyan sivrisineğin sokmasından 10-15 gün sonra ilk belirtilerin genellikle ortaya çıktığı kaydedildi. Sıtmanın önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğu, tanı konusunda yaşanan erken müdahalenin hayati öneme sahip olduğu ifade edildi. Özellikle “Plasmodium falciparum” türünde tedaviye 24 saat içinde başlanmaması durumunda hastalığın ağırlaşarak can kaybına yol açabileceği bilgisi verildi.
“BAŞARILI ÇALIŞMALARLA YERLİ SITMA BULAŞI SONA ERDİ”
Açıklamada, sıtmanın en çok Sahra Altı Afrika’da yaygın olduğu, ayrıca Güney ve Güneydoğu Asya, Doğu Akdeniz, Batı Pasifik bölgeleri ve Amerika kıtasında da görüldüğü belirtildi. Sağlık Bakanlığı’nın yürüttüğü başarılı çalışmalar sonucunda Türkiye’de yerli sıtma bulaşının sona erdiği, ülke genelinde yerli sıtma vakasına rastlanmadığı ifade edildi. Ancak, sıtmanın yaygın olarak görüldüğü ülkelerden gelen kişilerde veya bu ülkelere seyahat edenlerde sıtma hastalığı tespit edildiği vurgulandı.
Sıtma hastalarının tedavisinde kullanılan ilaçların Sağlık Bakanlığı tarafından temin edilerek hastalarımıza ücretsiz bir şekilde verildiği belirtildi. Sıtmanın yaygın olduğu bölgelere seyahat eden kişilere, koruyucu ilaç kullanmaları ve sivrisineklerle teması azaltacak tedbirler aldırmaları önerildi. Ayrıca, Türkiye’de koruyucu sıtma ilaçlarının Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü bünyesindeki Seyahat Sağlığı Merkezlerinden ücretsiz şekilde temin edilebileceği hatırlatıldı. 444 77 34 numaralı Seyahat Sağlığı Danışma Hattı’nın aranarak ya da https://www.seyahatsagligi.gov.tr/ web sitesinin ziyaret edilerek sıtma görülen ülkeler ve seyahat öncesi ile esnasında yapılması gerekenler hakkında bilgi alınabileceği bilgisi paylaşıldı.