MASAK, POS cihazları üzerinden kara para aklandığına dair iddialara resmi bir yanıt verdi. Yapılan yazılı açıklamada, bazı çevreler tarafından ortaya atılan “Türkiye kara para ağına sürükleniyor” söyleminin asılsız olduğu vurgulandı.
Açıklamada, geçtiğimiz yıl başarıyla tamamlanan Mali Eylem Görev Gücü (FATF) değerlendirmelerinin ülkemizin kara parayla mücadelede uluslararası standartlara uygun olduğunu gösterdiği ifade edildi. MASAK, adli merciler ve kolluk kuvvetleri ile işbirliği içinde kara para ile mücadelesini aralıksız sürdürdüğünü belirtti.
Ayrıca, POS cihazlarının kullanımının dikkatle izlenmeye devam ettiğine de değinilerek, suç gelirlerinin aklanmasının önüne geçmek amacıyla 25 Aralık 2024’te Resmi Gazete’de mevzuat değişikliklerinin yayımlandığı hatırlatıldı.
Yapılan değişikliklerle, ödeme ve elektronik para kuruluşları ile POS cihazları için sıkı önlemler getirildiği belirtildi. Açıklamada, “Bu bağlamda, ödeme kuruluşlarınca POS verilmesi sırasında daha dikkatli kimlik tespiti yapılması zorunluluğu getirilmiştir. Ayrıca, bazı ödeme araçlarının kullanımı, kartın fiziksel olarak bulunduğu yerler veya güven damgası bulunan internet siteleri dışında yasaktır. Tüm yükümlüler için daha sıkı tedbirler öngörülmüş; amacına uygun olmayan kullanımların önlenmesine yönelik kontrol yükümlülükleri getirilmiştir.” denildi.
ÜLKE ÇAPINDA DENETİMLER DEVAM EDİYOR
Açıklamada, MASAK’ın ödeme ve elektronik para kuruluşları dahil olmak üzere, POS verme yetkisine sahip tüm yükümlülerin titiz bir şekilde denetlendiği, yükümlülüklere uymayan kuruluşlara idari para cezası uygulandığı ifade edildi. 2024-2025 döneminde gerçekleştirilen denetimler sonucunda, mali ihlaller nedeniyle 2023 yılında 19 farklı ödeme ve elektronik para kuruluşuna toplamda 663 milyon lira ceza uygulanmıştır. 2024’te ise 4 farklı kuruluş için 634 milyon lira ceza kesilmiştir.
Ülke genelinde denetimlerin sürdüğüne ve İstanbul’da yapılan denetimlerin ağırlıklı olarak Kapalıçarşı ve civarındaki turistik işletmelere yoğunlaştığına dikkat çekildi. Ayrıca, yabancı uyruklu kişiler tarafından gerçekleştirilen işlemlerle birlikte, turistik noktalarda döviz alım/satım işlemlerinin de sıkı bir şekilde takip edildiği belirtildi.
POS CİHAZLARININ KAPATILMASI SAĞLANDI
Açıklamada, yapılan analiz ve araştırmalar sonucunda, yabancı kartların yaygın olarak kullanıldığı POS cihazları ve bu cihazların teminine aracılık eden finansal kuruluşların tespit edildiği bilgisi verildi. Bu POS cihazlarının kapatıldığı ve ilgili uluslararası kart şemalarıyla iletişime geçilerek detaylı araştırmalar yürütüldüğü kaydedildi.
2021 ve 2024 yıllarına ait analiz sonuçları doğrultusunda elde edilen verilerin, ilgili adli ve idari mercilerle paylaşıldığı belirtildi. 2024 yılı sonrasında yapılan analizlerde, belirli bir azalma trendinin gözlemlendiği aktarıldı.