Türk Algoloji Ağrı Derneği ve Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Algoloji Bilim Dalı tarafından OMÜ Tıp Fakültesi’nde gerçekleştirilen bir toplantıda, ağrı pili kullanımına dair yanlış anlamaların giderilmesi ve bu konudaki farkındalığın artırılması amacıyla önemli mesajlar verildi.
Ağrı piliyle ilgili bilgiler paylaşan Türk Algoloji Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Algoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gül Köknel Talu, “Ağrı pili, kronik ağrıları olan hastalar için bir tedavi seçeneği sunmaktadır. Ancak bu tedavi yöntemine ulaşabilmek için hastanın iyi bir şekilde değerlendirilmesi, diğer tedavi yöntemlerinin uygulanmış olması ve bu yöntemlerin başarısız kalmış olması gerekmektedir. Bu ilk olarak düşünülmesi gereken bir yöntem değildir; çünkü oldukça karmaşık ve maliyetlidir. Bu nedenlerle tüm tedavi aşamalarının doğru bir şekilde uygulanması ve yetersiz kalınması durumunda bu sistemin değerlendirilmesi önem taşımaktadır. Ayrıca Parkinson hastalarında ve hareket bozukluğu yaşayan bireylerde fonksiyonel bazlı problemler için etkinlik sağlayabilmektedir. Bugünkü toplantının ana amacı ise bu umut veren yöntemin, umut tacirliği olarak kullanılmasına dikkat çekmektir. Omurga felci olan hastalarda, bu yöntemle yürüme veya fiziksel kapasitede artış sağlamak mümkün değildir. Bazı nöropatik ağrılar üzerinde etkili olabilir; ancak dışarıda karşılaştığımız ve üzülerek izlediğimiz, bu tür uygulamalar sonucunda hasta yürütülmesi ya da eski fiziksel kapasitesine kavuşması beklenemez” şeklinde ifade etti.
“BU UMUT TACİRLİĞİDİR”
OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Algoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fatih Özkan, “Ağrı pillerini kimler için ve ne amaçla kullanıyoruz? Doğru bir uygulama nasıl olmalıdır? Bu konuları anlatmaya çalışıyoruz. Dernek olarak, spekülatif söylentilerin önüne geçmek istiyoruz. Hastalarımızın mağdur olmaması, maddi ve manevi kayıplar yaşamaması adına bu toplantı düzenlendi. Ağrı pilini farklı amaçlarla kullanmak bizim için söz konusu değildir. Kronik ağrılar, geçmeyen ağrılar için uyguladığımızda, hastaların ağrılarını azaltmada önemli faydalar sağlıyoruz. Nörolojik kayıplar yaşayan hastalara müdahale etmiyoruz. Uygulamamız sonucunda hastalarımızın yaşadıkları acıları azaltarak yaşam kalitelerini yükseltmeye çalışıyoruz. Ancak felçli bireyler için yürüme veya diğer fiziksel aktiviteleri sağlamak mümkün değildir. Bu durum hem umut tacirliği hem de maddi kayıplara yol açmaktadır. Hastalar, böyle bir sonuca ulaşabilmek için her şeylerini vermeye hazır hale geliyor. Bu bağlamda sivil toplum kuruluşlarını da harekete geçirmeyi hedefliyoruz” dedi.
AĞRI PİLİ KULLANAN HASTALAR: KONFORUMUZ ARTTI
Ağrı pili kullanan Abdullah Koç, “Uzun yıllardır çektiğim aşırı ağrılar bir işkence haline gelmişti. Her türlü tedavi yöntemini denememe rağmen sonuç alamayınca, Hollanda’daki doktorum bu sistemi önerdi. Kişinin pil sistemine yaklaşımı önemli; 2 haftalık bir deneme süreci mevcut. Eğer vücut bu pil ile uyum sağlarsa, başlangıçta yaşanan rahatsızlık azalıyor. Şu anda en yeni sisteme sahibim. Bu sistem, beyne ağrıyı iletmiyor. Ağrım hala mevcut; ama seviyeleri düşük. Bir dağ gibi düşünün, ben zirvedeyim ve ağrım dağın eteklerindedir. Bazen cihazı kapatmam gerekmekte; o zaman ağrım çok daha fazla hissediliyor. Ama genel anlamda yaşam kalitemi artırdı” şeklinde konuştu.
Ağrı pili kullanan Hüseyin Koç ise, “Bel fıtığım yeniden nüks