Bayraktar TB3, deniz testlerini başarıyla sürdürmeye devam ediyor. Bayraktar TB3 SİHA, daha önceki testlerinde olduğu gibi dün ‘Kısa Pistli Gemiden Tam Otonom Kalkış-İniş Testlerini’ başarıyla tamamladı. Test sırasında, SİHA Saros Körfezi’nde seyreden TCG Anadolu gemisine toplamda 4 sorti gerçekleştirdi ve son sortisini gün batımında bitirdi. Milli SİHA, önceki testlerde olduğu gibi yine hiçbir iniş destek ekipmanı kullanmadan havalandı. Bu süreçte, Baykar tarafından geliştirilen yapay zeka algoritmaları da etkili bir şekilde çalıştı.
Bayraktar TB3 SİHA, şimdiye kadar gerçekleştirdiği test uçuşlarında toplam 1016 saat 42 dakika havada kalmayı başardı. 20 Aralık 2023’te yapılan uzun uçuş testinde, yere inmeden 32 saat havada kalan milli SİHA, 5 bin 700 kilometre mesafe kat etti. Tarihi bir başarıya imza atan Bayraktar TB3, 19 Kasım 2024 tarihinde Muğla Aksaz açıklarında TCG Anadolu gemisinde ilk uçuş testini başarıyla tamamladı.
SİHA, 25 Mart ve 27 Mart 2025 tarihlerinde gerçekleştirilen atış testlerinde Roketsan tarafından geliştirilen İHA-122 süpersonik füzeyi kullanarak deniz üzerindeki hedefleri tam isabetle vurma başarısı gösterdi. 27 Mart’ta yapılan testte, 6×6 metrelik perdeli hedefi, görüş hattı irtifası altında gerçekleştirilen atışla imha eden milli SİHA, hedefi havadaki Bayraktar TB2 lazeriyle işaretledi. Bu testlerle birlikte iki SİHA’nın koordineli görev becerisi de kanıtlandı.
YERLİ MOTOR İLE EN YÜKSEĞE
Bayraktar TB3 SİHA, 25 Haziran 2024 tarihinde Edirne’nin Keşan ilçesindeki Baykar Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nde gerçekleştirilen uçuşta 36 bin 310 feet irtifaya çıkarak Yüksek İrtifa Sistem Performans Testi’ni başarıyla tamamladı. TEI tarafından yerli olarak geliştirilen PD-170 motoruyla havalanan milli SİHA, böylece önemli bir başarıya imza attı. Ülkemizin havacılık tarihinde, 45 bin 118 feet irtifayla Baykar’ın milli ve özgün olarak geliştirdiği Bayraktar AKINCI TİHA en yüksek irtifa rekoruna sahiptir.
MİLLİ SİHA, MİLLİ KAMERA
Bayraktar TB3 SİHA, 26 Mart 2024 tarihinde Aselsan tarafından yerli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 ile ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Yapılan test kapsamında, ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’nin entegrasyonu başarıyla sağlandı ve dünya çapında en yüksek performansa sahip olduğu belirtildi.
DENİZ AŞIRI GÜÇ ÇARPANI
Bayraktar TB3 SİHA, katlanabilen kanat yapısıyla birlikte sahip olduğu yetenekler ile envantere girdiğinde, sınıfındaki en güçlü insansız hava aracı olma potansiyelini taşıyor. Görüş hattı ötesi haberleşme kabiliyetine sahip olması sayesinde, uzun mesafelerden kumanda edilebilecek. Bu özellikleri aracılığıyla keşif-gözetleme, istihbarat ve taşıdığı akıllı mühimmatlar ile taarruz görevlerini deniz aşırı hedeflere karşı etkili bir şekilde gerçekleştirebilecek. Böylece, Türkiye’nin caydırıcı gücüne önemli bir katkı sağlayacak.
*Haberin görseli DHA tarafından servis edilmiştir.