1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Hemşirelikte İnovasyon: Geleceğin Sağlık Çözümleri Burada!

Hemşirelikte İnovasyon: Geleceğin Sağlık Çözümleri Burada!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“Uluslararası Hemşireler Konseyi” hemşireliği şu şekilde tanımlıyor: “Bireylerin, ailelerin ve toplumların sağlıklarını bağımsız ya da ekip içinde geliştirici, koruyucu, tedavi edici ve rehabilite edici yaklaşımlarla destekleyen bir meslek.” Bu ifade, hemşirenin sadece klinik bakım sunan bir uzman değil, aynı zamanda sağlık sisteminin birçok katmanında etkili olan, bilimsel temellere dayanan ve çok boyutlu bir profesyonel olduğunu vurguluyor. Hemşireler, hasta sonuçlarını iyileştirmenin yanı sıra, sağlık kaynaklarının daha verimli kullanılmasına katkı sunarken, teknoloji tabanlı uygulamalar ve dijital sağlık çözümleri ile hizmet kalitesinde önemli değişiklikler yaratma rolüne de sahiptir. Yapay zeka destekli hasta izlemi, mobil sağlık uygulamaları ve uzaktan izleme gibi güncel teknolojilerin hemşirelik pratiğine entegrasyonu, bakım süreçlerini daha esnek, hızlı ve hasta odaklı hale getiriyor.

Doç. Dr. Yeliz Doğan Merih

250 BİN CİVARINDA HEMŞİREMİZ VAR

2024 yılı itibarıyla Türkiye’de aktif olarak görev yapan hemşire sayısının, Sağlık Bakanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre yaklaşık 250 bin olduğu bildiriliyor. Uzman hemşire sayısına dair kesin bir veri olmamakla birlikte, Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği uzmanlık alanlarında (yoğun bakım, onkoloji, enfeksiyon kontrolü vb.) çalışan hemşirelerin, toplam hemşire sayısının yüzde 10-15’ini oluşturması bekleniyor.

EN ÇOK KARŞILAŞTIKLARI SORUNLAR

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hamidiye Hemşirelik Fakültesi Öğretim Üyesi ve İnovatif Hemşirelik Derneği Başkanı Doç. Dr. Yeliz Doğan Merih, hemşirelerin görevlerini yerine getirirken birçok sistemsel ve mesleki zorlukla karşılaştığını ifade ediyor. Merih, hemşire başına düşen hasta sayısının fazlalığı ve buna bağlı olarak ortaya çıkan aşırı iş yükünün en önemli sorunlardan biri olduğunu belirtirken, personel yetersizliğinin bakım kalitesini olumsuz etkilediğini ve hemşirelerin tükenmişlik seviyelerini artırdığını vurguluyor. Uzun ve düzensiz çalışma saatlerinin hem fiziksel hem ruhsal sağlık üzerinde yarattığı olumsuz etkiler ile ekonomik sorunlar ve ücret eşitsizliklerinin motivasyonu azalttığına işaret ediyor. Ayrıca, hemşirelerin sağlık sistemindeki karar alma süreçlerinde yeterince temsil edilememesinin yapısal problemler yarattığını dile getiriyor.

HEMŞİRELİK İNOVASYON ATÖLYESİ NE YAPIYOR?

Türkiye’de ilk kez kurulan “Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Hamidiye Hemşirelikte İnovasyon Atölyesi”, sağlık inovasyonuna öncülük eden projeleri ile dikkat çekiyor. Atölye, hemşirelik mesleğine yenilikçi bir bakış açısı kazandırarak öğrencilerin yaratıcı düşünme ve problem çözme becerilerini geliştirmeyi amaçlıyor. Aynı zamanda, özgün fikirlerin somut projelere dönüşerek sağlık alanında uygulanabilir çözümler oluşturmayı hedefliyor. 2020 yılında faaliyete geçen atölye, Doç. Dr. Yeliz Doğan Merih öncülüğünde, öğrencileriyle birlikte hem akademik hem de uygulama alanında farklılaştıran inovatif projelere imza atıyor. Atölye, ulusal ve uluslararası yarışmalarda elde edilen başarılarla inovasyon çalışmalarına öncülük ediyor.

ÖDÜLE DOYMUYORLAR

Hemşirelikte İnovasyon: Geleceğin Sağlık Çözümleri Burada!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir