Mikrobiyolog Dr. Öğr. Üyesi İpek Ada Alver, “Salmonella cinsi bakterilerin yol açtığı gıda zehirlenmesi, yeterince pişirilmemiş tavuk, kırmızı et, yumurta gibi gıdalar ile süt ve süt ürünleri ve mayonez gibi soslardan bulaşmaktadır” ifadelerini kullandı. Dr. Alver, bu patojen bakterinin hijyen eksiklikleri, yetersiz pişirme, uygun olmayan pişirme ve saklama koşulları, el hijyeni eksiklikleri veya vektörler (örneğin sinek, böcek, fare gibi) aracılığıyla insan sağlığını tehdit ettiğini belirtti.
Bahar ve yaz aylarının bu bakterilerin üremesi için uygun ortamlar sunduğuna dikkat çeken Dr. Alver, “Oral yolla alınan bu bakteriler, mide asidik ortamına dayanıklı olan türler hızla ince bağırsağa yerleşir. Sonrasında ince bağırsağın emilim yapan kısmında hızla çoğalmaya ve kolonize olmaya başlar. Bu aşamada bakteri, virülans faktörleri ve toksinler salgılayarak geri emilim mekanizmasını bozmakta, kana karışarak diğer doku ve organlara yayılmakta ve bağışıklık sistemini zayıflatarak sorun teşkil etmektedir” dedi.
Salmonelloz vakalarında tavuk başta olmak üzere et, salam, sosis, yumurta, balık, mayonez gibi soslar, dondurma, bebek mamaları ve sütlü tatlılar gibi süt ve türevleri de risk altındadır. Bu gıdalar, zengin karbonhidrat, vitamin ve protein kaynakları olduğundan günlük beslenmede önemli yere sahiptir. Bu nedenle salmonelloz vakalarının önlenmesinde, bu gıdalardan kaçınılmaktan ziyade denetimlerin arttırılması ve gıda çalışanlarına hijyen eğitimi verilmesi kritik öneme sahiptir. Son dönemde artan salmonelloz vakaları nedeniyle halk arasında tavuk tüketiminde çekinceler oluşmuş durumda. Bu noktada, caydırıcı cezaların verilmesi, toplum sağlığını korumanın yanı sıra ekonomik kayıpların önlenmesine de katkı sağlayacaktır.”