Harma, gebelik sürecinde su tüketiminin anne ve bebek sağlığı açısından büyük bir öneme sahip olduğunu belirtti.
Hava sıcaklığı, annenin kiloları gibi etmenler nedeniyle su tüketiminin değişebileceğine dikkat çeken Harma, “Gebeliğin ikinci ve üçüncü trimesterlerinde normalden daha fazla su içilmesi gerekmektedir. Bu durum, bebeğin sağlıklı gelişimi açısından kritik bir rol oynamaktadır, zira anneden bebeğe geçen besin maddeleri bu sıvı miktarıyla doğrudan ilişkilidir” açıklamasında bulundu.
Gebe kadınların günlük ortalama 2,5-3 litre su tüketmeleri gerektiğini vurgulayan Harma, bu miktarın değişkenlik gösterebileceğini kaydetti.
Çay, meyve suyu ve ayran gibi “renkli içeceklerin” suyun yerine geçemeyeceğini belirten Harma, “Vücut, sıvı ihtiyacının bir kısmını bu tür içeceklerden karşılayabilir, ancak net sıvı ihtiyacından bahsettiğimizde, günlük 8-12 bardak su tüketmek elzemdir” dedi.
“TER YOLUYLA ATILAN SIVI AÇIĞINI KAPATMAK ÖNEMLİ”
Su tüketiminde dengeli olmanın önemine dikkat çeken Harma, “Yetersiz su alımı, bebeğin gelişiminde gerilik meydana getirebileceği gibi, anne adayında böbrek işlevinin azalması ve idrar yolu enfeksiyonları gibi problemleri de tetikleyebilir. Ayrıca, gebelerde kalp debisi (kalbin bir dakikada pompaladığı kan miktarı) normal değerin üstüne çıkar. Bu artışın, sıvı ile karşılanması gerekmektedir. Günlük su alımımız bu dengeyi sağlar. Aşırı su tüketimi ise vücutta ödem oluşumuna, yüksek tansiyon ve böbreklerin aşırı çalışması gibi sorunlara yol açabilir” şeklinde konuştu.
Harma, gebelik döneminde çay, kahve ve bitkisel çayların günlük bir fincanla sınırlandırılması gerektiğini tavsiye etti.
Gebelerin idrar renklerini düzenli olarak kontrol etmeleri gerektiğini vurgulayan Harma, idrarın koyu renginin yeterli su alınmadığının bir göstergesi olduğunu ifade etti.
Özellikle yaz aylarında terlemenin arttığını belirten Harma, “Ter yoluyla kaybedilen sıvının uygun şekilde yerine konulması gereklidir. İnce kıyafetler giymek ve güneşten korunmak önemlidir. Bu doğrultuda, sıvı alımını günlük 8 bardaktan 12’ye ya da 12’den 14 bardağa çıkarmak faydalı olacaktır” dedi.