İsrail ordusu, geçtiğimiz ay Gazze’de meydana gelen ve 15 acil durum çalışanının hayatını kaybetmesine neden olan olayın, “profesyonel hatalar” sonucunda yaşandığını bildirdi.
İsrail Ordusu tarafından gerçekleştirilen soruşturmada, olayla ilgili “operasyonel yanlış anlama” ve “emir ihlali” gibi bir dizi hatanın tespit edildiği açıklandı.
Olayda görevli birimin komutan yardımcısının, “sorgulama sürecinde eksik ve yanlış rapor vermesi” nedeniyle görevden alındığı bildirildi.
Filistin Kızılayı (PRCS) sözcüsü ise soruşturma sonuçlarının “geçersiz” olduğunu ifade ederek, sorumluluğun üstlenildiği kişinin gerçeklerin tam tersine yüklendiğine dikkat çekti.
23 Mart’ta, Filistin Kızılayı ambulansları, bir BM aracı ve bir itfaiye araçlarından oluşan konvoya, İsrail Ordusu tarafından açılan ateş sonucu 14 acil yardım çalışanı ve bir BM çalışanı yaşamını yitirmişti.
İsrail Ordusu, askerlerinin, düşman güçlerden kaynaklanan bir tehdit algısıyla ateş açtığını belirtti.
Öte yandan, ölenlerden altısının Hamas üyesi olduğu iddialarını reddeden İsrail Ordusu, bu kişilerin kimliklerinin daha sonra açıklanacağını ifade etti.
Soruşturmayı yürüten Tümgeneral Yoav Har-Even, gazetecilere yaptığı açıklamada, öldürülenlerin Hamas üyesi olduğuna dair daha fazla bilginin ilerleyen günlerde sunulacağını duyurdu.
Raporda, olayın “savaş bölgesinde” gerçekleştiği ve araçların hızla yaklaşması üzerine sahada bulunan komutanın acil bir tehdit algıladığı itiraf edildi.
İsrail Ordusu, komutanın “zayıf gece görüşü” sebebiyle ambulansları tanımlamakta zorlandığını vurguladı.
Ayrıca, başka bir komutanın da olayla ilgili “genel sorumluluğundan” dolayı “kınama cezası” alacağı kaydedildi.
İlk başta, konvoyun karanlıkta “şüpheli” bir şekilde yaklaştığı gerekçesiyle ateş açıldığını iddia eden İsrail ordusu, araçların hareketinin koordine edilmediğini öne sürdü.
Ancak, bir sağlık görevlisinin cep telefonunda bulunan videoda, araçların ışıklarının açık ve acil durum sinyallerinin yanıp söndüğü görülmesi üzerine bu açıklamanın hatalı olduğu kabul edildi.
Videoda, ateş açılmadan hemen önce araçların yol kenarına çekildiği ve sağlık görevlilerinin reflektörlü yelekler giymesiyle olayın netliğine dikkat çekildi.
İsrail, olay sonrası gözaltına alınan bir Filistin Kızılayı doktorunun varlığını da doğruladı. Ancak doktorun ismi açıklanmadı, uluslararası kuruluşlar ise bu kişinin ismini Esad el-Nassasra olarak yayınlamıştı.
Kızılay ve diğer bazı uluslararası kuruluşlar, olayla ilgili bağımsız bir soruşturma talebinde bulunmuştu.
İsrail, Mayıs 2024’te Refah’a yönelik ilk büyük saldırısını gerçekleştirmiş ve bölgenin büyük bir kısmını tahrip etmişti. İki aylık ateşkes döneminin ardından on binlerce kişi evlerine geri dönmüştü.
İsrail, ateşkes anlaşmasının ilk aşamasının sona ermesinin ardından 18 Mart’ta Gazze’ye yönelik saldırılarına yeniden başlamıştı.
Ölen sağlık görevlilerinin cenazelerine ilişkin Birleşmiş Milletler çalışanlarının cesetleri toplamasına yaklaşık bir hafta sonra izin verilmesi dikkat çekti.
Sağlıkçıların cesetleri bir toplu mezara gömülmüş olarak bulundu. İsrail Ordusu ise, gömme işleminin hayvanların yakınlaşmaması için standart bir uygulama olduğunu savunuyor.
Bir ordu yetkilisi, ambulansların ve itfaiye araçlarının “y