Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus, Paskalya Yortusu dolayısıyla yayımladığı mesajında Gazze’de ateşkes ve Ukrayna’da adil bir barış çağrısında bulundu.
Hristiyanlıkta İsa’nın dirilişinin kutlandığı Paskalya Yortusu vesilesiyle, Vatikan’da ünlü Aziz Petrus Meydanı’nda bir ayin gerçekleştirildi.
Şubat ve Mart aylarında geçirdiği çift taraflı zatürre nedeniyle 38 gün hastanede kaldıktan sonra nekahat döneminde olan Papa Franciscus, bu yılki Paskalya ayinini bizzat yönetmedi. Bunun yerine, ayinin son kısmında tekerlekli sandalyeyle Aziz Petrus Bazilikası’nın locasına gelerek buradan katılımcılara selam gönderdi ve Paskalya bayramlarını kutladı.
Papa’nın geleneksel “Urbi et Orbi (Roma ve dünyaya)” konuşması ise bu yıl bir yardımcısı tarafından okundu. Bu konuşma, hem dünya meselelerine değinmekte hem de Paskalya mesajını aktarmakta önemli bir yere sahiptir.
Papa Franciscus, geleneksel mesajında bu yıl Katolikler ve Ortodoksların Paskalya’yı aynı gün kutlamalarının önemine vurgu yaparak, barışın tüm dünyaya yayılması temennisinde bulundu.
Mesajında Gazze’deki zor insani duruma dikkat çeken Papa, “Düşüncelerim, korkunç çatışmanın ölüm ve yıkıma yol açmaya devam ettiği Gazze’deki halk ve özellikle Hristiyan topluluğuyla beraber. Savaşan taraflara sesleniyorum: Ateşkes ilan edin, rehineleri serbest bırakın ve yardım bekleyen insanlara destek olun.” şeklinde ifadelerde bulundu.
Papa, ayrıca Lübnan ve Suriye’deki Hristiyan toplulukları için dua ettiklerini belirterek, “Suriye, tarihinin zor bir döneminden geçerken, bu topluluklar ülkelerinin kaderinde aktif rol almak istiyor. Tüm Kilise’yi Ortadoğu’daki Hristiyanlar için dua etmeye çağırıyorum.” ifadelerini kullandı.
Yemen’de, halkın savaş nedeniyle yaşadığı insani krizi gündeme getiren Papa, herkesi yapıcı bir diyalog yoluyla çözümler bulmaya davet ettiğini ifade etti.
Papa Franciscus ayrıca bu Paskalya’nın Ukrayna’ye barış getirmesi yönünde dileklerini ileterek, “(Paskalya) Tüm ilgili tarafları adil ve kalıcı bir barış için çaba göstermeye teşvik etsin.” değerlendirmesini yaptı.
Papa, Güney Kafkasya’da Ermenistan ile Azerbaycan arasında, istenen uzlaşmayı sağlayacak nihai bir “Barış Anlaşması’nın” imzalanması ve uygulanması için dualar edilmesini istedi.
“Gerçek silahsızlanma olmadan barış mümkün değildir”
Papa, Batı Balkanlar’da da siyasi aktörlere, gerilim ve krizlerin artmaması için çaba göstermeleri çağrısında bulundu. Ayrıca, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Sudan ve Güney Sudan’daki çatışma mağdurlarının barış ve huzur bulmasını diledi.
Papa’nın mesajında, din, düşünce ve ifade özgürlüğünün olmadığı, karşıt görüşlere saygının gösterilmediği yerlerde barışın sağlanamayacağı vurgulandı.
Papa, “Gerçek silahsızlanma olmadan barış mümkün değildir. Her halkın kendi savunmasını sağlama zorunluluğu, genel bir silahlanma yarışına dönüşmemelidir.” diyerek bu konuda önemli bir mesaj verdi.
Papa Franciscus, göç konusundaki hassasiyetini dile getirerek, farklı yaşam tarzı ve fikirleri olanların birbirlerine güvenmeleri gerektiğini vurguladı, çünkü herkesin Rabbin çocuğu olduğunun altını çizdi.
Papa’nın Gazze’de ate