1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Küresel Piyasalarda Tarife Endişeleri Devam Ediyor

Küresel Piyasalarda Tarife Endişeleri Devam Ediyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Küresel piyasalarda, ABD ve Çin arasındaki tarife müzakerelerine dair iyimserlikler, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın açıklamaları ve ABD Başkanı Donald Trump’ın Powell’a yönelttiği eleştiriler, geçen hafta karışık bir seyir izlenmesine yol açtı.

Yatırımcıların dikkatleri, gelecek hafta sürecek Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası’nın yıllık toplantılarına odaklandı.

Dünya genelinde enflasyon ve resesyon endişeleri devam ederken, ABD’nin tarifelere ilişkin politikalarının diğer ekonomilerle, özellikle de Çin ile nasıl şekilleneceği, küresel piyasalardaki belirsizlik kaynaklarını oluşturuyor.

Tarifelerin yarı iletkenler ve bazı teknoloji ürünlerine uygulanmayacağının açıklanmasının ardından haftanın başında artan risk iştahı, ilerleyen günlerde azalma gösterdi.

Küresel çip üreticisi Nvidia, ABD’nin Çin’e yönelik bazı çip ihracatlarına yeni kısıtlamalar getirdiğini duyurdu. Şirket, bu durumu ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) bildirdi ve ABD hükümetinin H20 entegre devrelerinin belirli ülkelere sevkiyatı için lisans zorunluluğu getirdiğini ifade etti.

Nvidia’nın CEO’su Jensen Huang, ABD’nin yeni çip kısıtlaması duyurusunun hemen ardından Çin’e bir ziyaret gerçekleştirdi. Huang, Çin Uluslararası Ticareti Teşvik Konseyi (CCPIT) Başkanı Rın Hongbin ile görüşerek, Nvidia’nın Çin’i “anahtar bir pazar” olarak değerlendirdiğini ve işbirliğinin sürdürülmesi umudunu ifade etti.

Geçen haftaki tarife müzakerelerine dair iyimserliklerin piyasalardaki risk algısını azaltmasına rağmen, Çin’den somut bir diyalog adımının gelmemesi, yatırımcıların dikkatli davranmasına neden oldu.

Her yeni gelişme, piyasalardaki yön üzerinde etkili olurken, yatırımcıların olası değişikliklere karşı pozisyon alma kabiliyeti önem kazandı. Trump, perşembe günü yaptığı açıklamada, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’i temsil eden yetkililerin görüşmelere başlamak amacıyla girişimde bulunduğunu belirtti; ancak kendisi ve Şi arasında doğrudan bir iletişim olup olmadığına dair net bir yanıt vermedi.

Trump, geride kalan haftada Japon yetkililerle bir araya gelirken, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ile de Beyaz Saray’da bir görüşme gerçekleştirdi. Trump, Avrupa Birliği (AB) ile ticaret anlaşması yapılabileceğini ifade etti.

Tarifelerin küresel büyüme ve enflasyon üzerindeki olumsuz etkileri, haftanın önemli konuları arasında yer aldı. Fed Başkanı Powell ise, Çarşamba günü tarifelerdeki artışların beklenenden fazla olduğunu ve bunun ekonomik etkilerinin yüksek enflasyon ve yavaş büyüme olabileceğini dile getirdi.

Powell, bankanın enflasyon ve istihdam hedefleri arasındaki gerilimi vurgularken, Trump, Powell’a yönelik eleştirilerde bulundu. Trump, faiz oranlarının düşmesi gerektiğini savunurken, Powell’ın görevinde yavaş kaldığı yorumunu yaptı.

Tarifelerin küresel ekonomik sonuçlarının değerlendirildiği dönemde, Trump’ın Fed Başkanı Powell’a yönelik eleştirileri, Fed ve Trump arasındaki uzun süredir devam eden anlaşmazlıkları yeniden gündeme getirdi. IMF Başkanı Kristalina Georgieva ise, perşembe günü yayımlanacak Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nda yeni ekonomik büyüme tahminlerinin aşağı yönlü revizyonlarına gideceğini açıkladı; fakat bir resesyon öngörmediklerini belirtti.

Fed yetkililerinin açıklamaları yakından takip edilirken, Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller, eğer işletmeler tarifelerin maliyetini tam olarak yansıtırsa,

Küresel Piyasalarda Tarife Endişeleri Devam Ediyor
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir