Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın başkanlığında düzenlenen EKK toplantısı, Giresun Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün Çotanak Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Toplantının ardından yapılan resmi açıklamada, bütüncül politikalar aracılığıyla uygulanan programların makro finansal istikrarı güçlendirdiği, ekonomideki dengelenmeyi sağladığı ve cari açığın dikkate değer oranda azaldığı ifade edildi.
Açıklamada, elde edilen kazanımların yanı sıra temel hedef olan fiyat istikrarına ulaşma yolunda dezenflasyon sürecinin başarılı bir şekilde sürdüğü ve yıllık enflasyonun on aydır devamlı olarak gerilediği belirtildi. “Programımız sayesinde ekonomimizin temelleri kuvvetlenmiş ve dayanıklılığı artmıştır. Yurt içi ve küresel piyasalarda yaşanan son gelişmelerin kısa vadeli ve sınırlı etkiler bırakması için gerekli adımları güçlü bir koordinasyonla atıyoruz.” şeklindeki ifadelere yer verildi.
Sürdürülebilir, yüksek ve kapsayıcı büyümeyi sağlamak amacıyla rekabet gücünü ve verimliliği artıracak yapısal reformların hayata geçirildiğine dikkat çekilen açıklamada, sanayide yapısal dönüşümü hızlandırmak için aktif sanayi politikalarının uygulandığı bilgisi verildi. Ayrıca, yeşil ve dijital dönüşüm süreçlerinin hız kazandığı vurgulandı.
“GIDA ARZINI OLUMSUZ YÖNDE ETKİLEYECEK HERHANGİ BİR RİSK BULUNMAMAKTADIR”
Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi, Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi (YTAK) ve HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı’nın, stratejik yatırımları ve yüksek katma değerli üretimi desteklediği ifade edilen metinde şu bilgiler aktarıldı:
“Üreticilerimizin ve ihracatçılarımızın finansmana erişimini kolaylaştırıyoruz. Ekonomik aktivitedeki ılımlı seyre rağmen, 2024 yılı itibarıyla 1 milyona yakın istihdam artışı sağlanmış, işsizlik oranı tek haneli seviyelerde kalmıştır. İş gücü piyasasının ihtiyaçlarına göre beceri uyumsuzluklarını asgariye indirmek adına, başta kadınlar ve gençler olmak üzere istihdamın desteklenmesi ve iş gücü verimliliğinin artırılması için aktif iş gücü politikalarımızı sürdürüyoruz. 2025 yılında başlayacak İstihdamı Koruma Destek Programı ile tekstil, giyim, deri ve mobilya imalatı sektörlerinde faaliyet gösteren KOBİ’lerimize çalışan başına aylık 2 bin 500 Türk lirası destek sağlayacağız.”
Son dönemlerde meydana gelen zirai don olayının ilk tespit ve saha gözlemlerine göre bazı meyve çeşitlerini farklı oranlarda etkilediği bildirilirken, “Başta hububat, baklagiller ve yağlı tohumlar olmak üzere stratejik tarım ürünlerinde yurt içi gıda arzını olumsuz yönde etkileyecek bir risk bulunmamaktadır. Üretimin devamlılığı ve tüketicilerin makul fiyatlarla gıdaya erişimi için tüm önlemler alınmaktadır.” ifadesi kullanıldı.
Diğer yandan, bölgelerin potansiyelini harekete geçirecek bölgesel gelişme politikalarına devam edileceği aktarılan metinde, “EKK toplantısında bugün ele alınan temel konular arasında; ihracatın ithalat bağımlılığını azaltmaya yönelik ek adımlar ve ülkemizin küresel ticaretten daha fazla pay almasını sağlamak amacıyla teknoloji yoğun ve katma değeri yüksek üretimin artırılması yer almaktadır. Bu doğrultuda, uluslararası ticarette artan korumacılık eğilimlerinin dış ticaretimize olası riskleri ve fırsatları değerlendirildi. Kararlılıkla yürütmekte olduğumuz ekonomi programıyla enflasyonla