NATO karargahında gerçekleşen toplantıda, Brüksel’de Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Zeljka Cvijanovic, Boşnak Üye Denis Becirovic ve Hırvat Üye Zeljko Komsic ile bir araya gelen Shekerinska, önemli açıklamalarda bulundu.
Toplantı esnasında konuşan Shekerinska, “Bosna Hersek’teki son gelişmeler hakkındaki endişelerimiz sürüyor.” şeklinde ifade etti.
NATO’nun Bosna-Hersek’in toprak bütünlüğü ve egemenliğini Dayton Barış Antlaşması çerçevesinde sürekli desteklediğini belirten Shekerinska, bu anlaşmanın istikrar ve Bosna-Hersek devleti için kritik bir öneme sahip olduğunu vurguladı.
Shekerinska, sözlerine şu şekilde devam etti:
“Bosna Hersek’teki anayasal düzene saygı gösterilmelidir. Hiçbir güvenlik boşluğuna izin vermeyeceğiz ve elde edilen barışın tehlikeye girmesine asla müsaade etmeyeceğiz.”
NATO’nun uluslararası ortaklarla iş birliği içinde çalıştığını ifade eden Shekerinska, “İstikrarlı ve güvenli bir Bosna Hersek, tüm taraflar için faydalı olacaktır. Bu, bizim güvenliğimiz açısından da oldukça önemlidir. Bosna Hersek, değerli bir stratejik ortaktır.” dedi.
Shekerinska, Bosna Hersek’in Avrupa Birliği (AB) ve NATO üyeliği konusunda destekleneceği mesajını da iletti.
“Bosna Hersek, NATO güvenlik sistemine daha güçlü entegre edilmelidir”
Toplantıda, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi üyeleri tarafından, ülkenin Sırp Cumhuriyeti (RS) entitesi başkanı Milorad Dodik ve anayasaya aykırı eylemleri vurgulandı.
Konsey Başkanı ve Sırp Üye Cvijanovic, yazılı açıklamasında, Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi Christian Schmidt’in Dayton Barış Antlaşması uyarınca ülkede yasa çıkarma yetkisi olmadığını savundu.
Cvijanovic, Devlet Başkanlığı Konseyi üyelerinin Bosna Hersek’teki siyasi krize dair farklı görüşlere sahip olduğunu belirtirken, “Mevcut kriz, geçmişteki birçok krizde olduğu gibi yüksek temsilcinin eylemlerinden kaynaklanmıştır. Bosna Hersek’te güvenlik krizinden ziyade bir siyasi kriz yaşanmaktadır.” şeklinde konuştu.
NATO’nun Bosna Hersek’teki varlığının artırılması gerektiğine dikkat çeken Boşnak Üye Becirovic, Rusya yanlısı siyasetçilerin ülkede yürüttükleri yıkıcı faaliyetlere değinerek, şu ifadeleri kullandı:
“Mart ayında RS yönetimi, Bosna Hersek’in anayasal düzenine ağır bir saldırı gerçekleştirdi. Bu yönetimin, yıllardır Dayton Barış Antlaşması’nı zayıflatmaya ve Avrupa-Atlantik entegrasyonuna karşı çıkmaya çalıştığını görmekteyiz. RS yönetimi, barışı tehdit eden eylemleri nedeniyle Amerika, İngiltere, Almanya ve Avusturya tarafından yaptırımlara maruz bırakılmıştır. Neredeyse tüm NATO üyeleri ve demokratik dünya, bu davranışı kınamıştır. Bosna Hersek’in NATO güvenlik sistemine daha güçlü ve kurumsal bir biçimde entegre edilmesi gerekmektedir.”
Konseyin Hırvat üyesi Komsic, Bosna Hersek’teki siyasi durumun karmaşık olduğunu, RS Başkanı Dodik’in eylemlerinin ülke ve bölge güvenliği için tehdit oluşturabileceğini ifade etti.
Koms