Sağlık Bakanlığı, Ulusal Çocukluk Dönemi Aşılama Takvimi’ni güncelleyerek, 1998 yılından bu yana uygulanan Hepatit B aşısı ile 2008 yılından itibaren yapılan “beş bileşenli karma aşıyı” bir araya getiren “altı bileşenli karma aşı” uygulamasını ülke genelinde hayata geçirdi.
Bu doğrultuda, altı bileşenli karma aşıya dair sıkça sorulan 5 soru ve yanıtları şu şekildedir:
1- Altı bileşenli karma aşı nedir? Hangi hastalıklara karşı koruma sağlar?
Altı bileşenli karma aşı; difteri, tetanos, boğmaca, hemofilus influenza tip b, çocuk felci ve Hepatit B gibi hastalıklara karşı koruma sunmaktadır. Tek bir enjeksiyon ile 6 farklı hastalığa karşı bağışıklık sağlanması hedeflenmektedir.
Bu aşı, bebeklik ve erken çocukluk dönemindeki bireyleri kapsamaktadır.
Aşı takvimi çerçevesinde 2, 4, 6 ve 18. aylarda düzenli olarak uygulanacaktır.
Bakanlık tarafından sağlanan altı bileşenli karma aşılar, Aile Sağlığı Merkezleri ve aşı uygulamasının yapıldığı diğer sağlık kuruluşlarında ücretsiz olarak yapılacaktır. Daha önce beş bileşenli karma aşı ile aşılanmış olan çocukların devam dozları, altı bileşenli karma aşı ile tamamlanacaktır.
5- Çocukluk çağı aşılarının önemi nedir?
Aşılar, “bulaşıcı hastalıklardan korunmanın en etkili yolu” olarak tanımlanmaktadır. Toplum ve birey sağlığının korunması bakımından, çocukların kızamık, kızamıkçık, kabakulak, boğmaca, su çiçeği ve Hepatit gibi ciddi bulaşıcı hastalıklara karşı aşılanması son derece önemlidir.
Aşı karşıtlığı ise toplum genelindeki bağışıklığı zayıflatarak, aşı programları sayesinde başarılı bir şekilde kontrol altına alınan hastalıkların yeniden ortaya çıkma riskini artırmaktadır.