Alarko Carrier, 2024 yılı değerlendirmesi ve gelecek dönem stratejilerini basınla paylaştı.
Toplantıda konuşan Alarko Carrier CEO’su Cem Akan, “2024’te toplam ihracatımız yaklaşık 30 milyon dolara ulaşacak. Gebze fabrikamızda ürettiğimiz ürünlerle sektörün en iyisi konumundayız. İhracat hacmimizin ciro içindeki payı yüzde 30 oranında arttı. Kazan ihracatımızın yüzde 80’ini ABD’ye gerçekleştiriyoruz. Bireysel klimada yüzde 20, ısı pompasında ise yüzde 25 büyüme kaydettik. Dalgıç pompa dalında liderliğimizi korumaya devam ediyoruz,” şeklinde bilgi verdi.
Cem Akan, Alarko Carrier’ın ihracatında sürekli bir büyüme sağlandığını ve klima santralleri, kombiler, kazanlar, sirkülasyon pompaları, fancoil’ler ve çatı tipi klimaların en çok ihraç edilen ürünler arasında yer aldığını belirtti. “Avustralya’dan Almanya’ya, Ortadoğu’dan Afrika’ya kadar yaklaşık 70 ülkeye gerçekleştirdiğimiz ihracat, ciromuzun yüzde 16’sını oluşturuyor. Ana ihracat pazarımız Ortadoğu’da. Gelecek dönemde Avrupa ve Güney Amerika’ya olan ihracatımızın da artacağını öngörüyoruz,” dedi.
Akan, mevcut ticaret savaşlarının şirketlerini olumsuz etkilemediğini ve koşulların en az yüzde 10 seviyesinde kalması durumunda Türkiye için avantaj sağlayabileceğini söyledi. “Bu şekilde devam ederse mevcut durum daha avantajlı görünüyor,” ifadelerine yer verdi.
“MALİYET-KUR DENGESİ İHRACATIN ALEYHİNE GELİŞİYOR”
Maliyet-kur dengesine de değinen Akan, “Son birkaç yıldır olduğu gibi bu yıl da maliyet-kur dengesinin ihracatın aleyhine geliştiğini düşünüyoruz. Enflasyonun altında bir kur bekliyoruz. Dolayısıyla ihracattaki kârlılık düşme eğiliminde. Ancak uzun yıllardır kazanmak için çaba gösterdiğimiz müşterileri elimizde tutmamız gerekiyor, bu noktada zorluk yaşıyoruz,” dedi.
“2025 yılı, yeniden yapılanma ve verimliliği artırma yılı olarak hedeflendi. Cirodan ziyade kâra odaklandık,” diye ekleyen Akan, “Enflasyon muhasebesi, mali tabloların anlaşılması açısından önemli. Burada nominal Türk lirası dışında, alım-satım vadelilerinin mali tablolardaki olumsuz etkilerini görüyoruz. Bu nedenle cirodan çok kârlılığı artırmaya ve verimliliği yükseltmeye odaklandığımız bir yıl olacak,” şeklinde konuştu.
Ayrıca, enerji verimliliği anlamında Carrier tarafından yeni bir projenin hayata geçirildiğini anlatan Akan, “Abound” isimli projeden bahsetti. Bu projenin, büyük metrekareli zincir mağazaların enerji tüketim verilerini analiz edip optimize ederek, enerji tüketimini yüzde 10-15 oranında azaltmayı hedeflediğini ifade eden Akan, Abound’un kısa zamanda piyasada olacağını duyurdu.
“ISI POMPALARINDA DEVLET TEŞVİKİ ŞART”
Cem Akan, geleceğin iklimlendirme çözümleri arasında yer alan ısı pompası teknolojisinin Türkiye pazarında büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurguladı. “Isı pompası satışları, nüfus ve iklim açısından bizimle benzerlik gösteren ülkelerde yıllık 100-150 bin civarında. Ancak Türkiye’de bu rakam henüz 15 bin bandında. Bu konuda önemli bir gelişme kaydetmemiz gerekiyor. Güneş paneli, batarya gibi sistemlerle desteklendiğinde enerji tüketiminin sıfıra inmesi