Cezayir, 12 Fransız diplomatın sınır dışı edilmesi yönündeki kararın, bir Cezayirli konsolosluk çalışanının tutuklanmasına bir tepki olarak alındığını açıkladı ve ülkenin egemenliğine yönelik her türlü saldırıya “sert” bir karşılık vereceğini vurguladı.
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot’un, Cezayir’in 12 Fransız konsolosluk çalışanının 48 saat içinde ülkeyi terk etmesini istemesine “haksız” bir değerlendirme yapmasının ardından, Cezayir Dışişleri Bakanlığı bir açıklama yaptı.
Açıklamada, bu kararın, Fransa’daki bir Cezayirli konsolosluk çalışanının “diplomatik normlar ve geleneklerin açık bir ihlali” olarak “şov yapma amacıyla” tutuklanmasına yanıt olarak alındığı ifade edildi.
Açıklamada Fransa İçişleri Bakanı Bruno Retailleau’nun sert bir biçimde eleştirildiği belirtildi; onun “tamamen şahsi çıkar sağlamak için kirli işlere bulaştığı, siyasi bir anlayıştan yoksun olduğu ve Cezayir ile Fransa arasındaki ilişkilerin geleceği konusunda sorumluluk taşıdığı” ifade edildi.
Tutuklanan konsolosluk çalışanının diplomatik dokunulmazlığının olduğuna dikkat çekildi. Ancak Fransız yetkililerin “ona bir hırsız gibi ve onur kırıcı bir biçimde davrandığı” kaydedildi.
Açıklamada ayrıca, olayın Cezayir-Fransa ilişkilerinin, iki ülke cumhurbaşkanlarının telefon görüşmeleri ve Fransa Dışişleri Bakanı’nın Cezayir’i ziyaretinin ardından sakinleşmeye başladığı bir dönemde yaşandığı belirtiliyor.
Fransa İçişleri Bakanı’nın, ülkenin egemenliğini ihlal eden başka bir eylem meydana gelirse karşılıklılık prensibine dayanarak “sert ve uygun” bir cevap verileceği bilgisi verildi.
CEZAYİR KONSOLOSLUK ÇALIŞANI FRANSA’DA TUTUKLANDI
Fransa’da 1’i konsolosluk çalışanı toplam 3 Cezayirli, “Amir DZ” olarak bilinen muhalif Amir Boukhors’un kaçırılması iddialarıyla bağlantılı olarak 11 Nisan’da gözaltına alınmış ve Fransa topraklarında işledikleri kabul edilen ciddi suçlar gerekçesiyle tutuklanmıştı.
Cezayir, Fransa’daki konsolosluk çalışanının tutuklanması üzerine 13 Nisan’da Fransa’nın Cezayir Büyükelçisi Stephane Romatet’i Dışişleri Bakanlığına çağırarak bir protesto notası sunmuş ve ertesi gün 12 Fransız konsolosluk çalışanının 48 saat içinde ülkeyi terk etmesini istemiştir.
TEPKİLER
Meclisin en büyük partisi olan aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) Genel Sekreteri Jordan Bardella, X hesabından yaptığı paylaşımda, Cezayir’in bu kararının “Emmanuel Macron’un yatıştırma politikalarının ve Jean-Noel Barrot’un Cezayir’e yönelik tavizlerinin bir sonucu” olduğunu belirterek hükümetin dış politika adımlarını eleştirmiştir.
RN milletvekili Emmanuel Fouquart, Cezayir’in son dönemlerde Fransa’nın sınır dışı ettiği birçok Cezayirli hükümlüyü topraklarına kabul etmeyi reddettiğini hatırlattı. Fouquart, Emmanuel Macron, François Bayrou ve Bruno Retailleau’un, Cezayirli bir şahsı sınır dışı edemeyip diğer taraftan Cezayir’in 12 Fransız diplomatını sınır dışı etmesini eleştirerek, “Devletin başında gerçekten beceriksizlerden oluşan bir kadro var.” ifadelerini kullandı.
Ulusal Meclis Finans Komisyonu Başkanı ve muhalefetteki solcu Boy