Çin’in Devlet Başkanı Şi Cinping, ABD’nin “karşılıklı tarifeler” nedeniyle gümrük vergilerini artırmasıyla birlikte artan ticari gerginlikler ve ekonomik belirsizlikler üzerine, Güneydoğu Asya’nın stratejik ülkelerine ziyaretler gerçekleştirmeye başladı.
Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Şi’nin üç ülkeden oluşan turuna Vietnam ile başladığı belirtildi.
Vietnam’daki ilk gününde, Komünist Parti Genel Sekreteri To Lam ile bir araya gelen Şi, ABD’nin tarife uygulamalarını dolaylı olarak eleştirerek, Vietnam’a “tek taraflı zorbalığa birlikte karşı koyma” ve “küresel serbest ticareti koruma” çağrısında bulundu.
Şi, iki ülkenin de küreselleşmeden fayda sağladığına dikkat çekerek, ekonomik küreselleşmeyi desteklemenin yanı sıra sanayi ve tedarik zincirlerinin istikrarını korumanın önemini vurguladı.
Görüşmenin ardından, iki ülkenin ulaştırma, yapay zeka, gümrük muhafaza ve karantina, tarım ticareti, kültür, spor, geçim projeleri, insan kaynakları gelişimi ve medya gibi alanlarda iş birliği anlaşmaları imzaladığı duyuruldu.
ABD ile Çin arasında ticaret restleşmesi
Şi’nin ziyareti, ABD Başkanı Donald Trump’ın “karşılıklı tarifeler” çerçevesinde gümrük vergisi artışlarını açıklamasının hemen ardından gerçekleşti. Bu durum, ABD ve Çin arasında yaşanan tarife gerginliğinin bir yansıması olarak dikkat çekiyor.
Çin, ABD’nin tarife artışlarına ilk tepki veren ülke oldu ve hemen aynı oranda karşılık vererek, tarifelerin yükselmesine neden oldu. Tarife restleşmesi sonucunda ABD, Çin’e uyguladığı gümrük tarifelerini yüzde 145’e, Çin ise ABD’ye yüzde 125’e kadar çıkardı.
Washington yönetimi, diğer ülkeler için getirdiği karşılıklı tarifeleri 90 gün ertelemeye karar verirken, Çin’e yönelik tarifeler derhal devreye sokulmuştu.
Trump, ayrıca akıllı telefon, dizüstü bilgisayar, sabit disk, bilgisayar işlemcisi ve çipler gibi bazı teknoloji ürünlerinde ek vergilerden muafiyet sağladığını açıklamıştı.
Vietnam, tedarik zincirleri açısından kritik konumda
Trump, karşılıklı tarifeler kapsamında Vietnam’a yüzde 46’lık gümrük vergisi getirerek en yüksek tarifelerden birini uygulamıştı.
Son yıllarda Vietnam, uluslararası firmalar için tedarik zincirinde önemli bir merkez haline gelmişken, ABD’ye ihracatı gayrisafi yurt içi hasılasının yüzde 25’ine ulaşmış durumda. Ancak, Trump’ın yeni tarife sisteminin getireceği değişimlerin, Vietnam’ı en çok olumsuz etkileyecek ülkeler arasında konumlandırdığı öngörülüyor.
Çinli üreticiler, Trump’ın ilk döneminde uyguladığı tarife artışları sonrası üretimlerinin bir kısmını Vietnam’a kaydırarak bu ek gümrük vergilerinden kurtulmaya çalışmıştı. Ancak, Trump bu süreçte Asya’daki diğer ülkelerde, Kamboçya, Tayland, Endonezya ve Malezya gibi, Çin’in alternatif üretim alanlarına yeni gümrük duvarları inşa ediyor.
Vietnam hükümeti, ABD pazarını kaybetmemek amacıyla Washington ile müzakerelere hazır olduğunu ifade ederken, aynı zamanda Çin ile yürütülen ticareti de kontrol etme