1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Şap Aşısında İhracat Rekoru ve Denetim Uyarısı!

Şap Aşısında İhracat Rekoru ve Denetim Uyarısı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye Şap Enstitüsü’nü ziyaret ederek burada çeşitli incelemelerde bulundu.

Bakan Yumaklı, yaptığı açıklamada, enstitünün Kovid-19 salgını sırasında TURKOVAC aşısının üretiminde destek veren deneyimli kurumlar arasında olduğuna vurgu yaparak, “Dünyada şap aşısı üreten yedi merkezden biri olan bu enstitü ile gurur duyuyoruz.” ifadelerini kullandı.

Yumaklı, Türkiye’nin 1967’de yalnızca 12 milyon doz aşı üretebildiğini, bu rakamın 2022 yılında yaklaşık 128 milyon doza yükseldiğini belirterek, “Bu yıl hedefimiz 200 milyon doz. Dolayısıyla önemli bir gelişim kaydetmiş durumdayız.” dedi.

Aşılama çalışmalarının ihracatında da kayda değer ilerlemeler sağlandığını aktaran Yumaklı, “2024 yılı itibarıyla yaklaşık 11 milyon doz aşı ihracatı gerçekleştirilmesi planlanıyor. Özellikle dost ve kardeş ülkelerin bu konuda büyük bir talebi var. Bu nedenle enstitünün şap aşısı üretim kapasitesini artırmak için çalışmalarımız sürüyor.” şeklinde konuştu.

Aşılama kampanyasının 17 Şubat’ta başlatıldığını hatırlatan Bakan Yumaklı, “Kampanya 13 Nisan’da sona erecekti ancak bayram ve diğer nedenlerden dolayı bu süre 2 Mayıs’a kadar uzatıldı. Tüm çiftçiler ve üreticilerimiz, aşılama kampanyasından faydalanmamış olanların bu süre içerisinde aşılarını yaptırmalarını önemle rica ediyorum.” dedi.

“SAĞLIĞI TEHLİKEYE DÜŞÜRECEK HERHANGİ ÜRÜNÜ VATANDAŞLARIMIZIN HİZMETİNE SUNMAYIN”

Bakan Yumaklı, Bakanlığının öncelikli görevlerinden birinin güvenilir ve kaliteli gıdaya erişim sağlamak olduğunu hatırlattı ve bu amaçla denetimlerin devam ettiğini ifade etti.

Ayrıca, en iyi denetçinin vatandaşların kendisi olduğunu belirten Yumaklı, uygunsuzluk tespit edenlerin Bakanlığa bildirmelerini istedi.

Son günlerde yaşanan gıda zehirlenmeleriyle ilgili olarak özellikle tavuk döner olaylarına dikkat çeken Bakan, bu tür durumların yaşanmaması için önceden önlem alınması gerektiğinin altını çizdi.

Denetimlerin sıklaştırıldığını ve ekiplerin sahada hazır bulunduğunu söyleyen Bakan Yumaklı, “Eğer bir gün satışa sunduğunuz ürünü ertesi gün kullanamazsınız, bu yasaktır. Ancak bazı üreticilerin kar hırsıyla bu uygulamayı sürdürdüğünü ve bozulmuş ürünleri gizlemek amacıyla farklı soslar kullandığını tespit ettik. Bu tür uygunsuzluklarla ilgili denetimlerimizi artırıyoruz. Eğer bunlar tespit edilirse ağır ceza ve kapatma işlemleri uygulanacaktır. Sağlığı tehlikeye atacak herhangi bir ürünü vatandaşlarımızın hizmetine sunmayın.” şeklinde uyarıda bulundu.

“FUAR, TANITIM GÜNLERİ, PANAYIR GİBİ ETKİNLİKLERİ DE DENETLEYECEĞİZ”

Yumaklı, sektörel ve bölgesel denetimlerin sürdüğünü bildirerek, 1 Nisan itibarıyla lokanta ve restoran gibi toplu tüketim alanlarında denetimlerin başladığını duyurdu.

Valilikler aracılığıyla yerel yönetimlere çeşitli uyarılar yapacaklarını belirten Yumaklı, “Özellikle fuar, tanıtım günleri ve panayır gibi etkinliklerde gıda satış yerlerinin hijyen kurallarına uygunluğunu denetleyeceğiz.” dedi.

“Yöresel, organik ve ekolojik” olarak tanımlanan ürünlerin denetimlerinin de devam ettiğini dile getiren Bakan,

Şap Aşısında İhracat Rekoru ve Denetim Uyarısı!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir