Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından hazırlanan Aylık Sektör Raporu’nun Mart 2025 sonuçları kamuoyu ile paylaşıldı. 2025 yılı, inşaat malzemesi sanayi için üretim artışı ile başladı. Raporda yer alan verilere göre, inşaat malzemesi sanayi üretimi, 2025 yılı ocak ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,1 oranında artış gösterdi. Ocak ayı itibarıyla 15 alt sektörde üretim artarken, 8 alt sektörde ise bir düşüş gözlemlendi. Rapor, bazı alt sektörlerde kaydedilen yüksek üretim artışlarına da dikkat çekti. Örneğin, inşaat amaçlı alçı ürünlerinde üretim yüzde 18,7, yalıtımlı kabloların üretiminde yüzde 17,7, ahşap inşaat malzemelerinde yüzde 10,4 ve seramik kaplama malzemelerinde yüzde 9,9 oranında bir artış olduğu belirtildi. Ayrıca, mermer ve granit üretimi yüzde 9,5, plastik inşaat malzemesi üretimi ise yüzde 9,2 büyüme kaydetti. Bununla birlikte, bazı alt sektörlerde ise üretimde önemli düşüşler yaşandı; örneğin seramik sağlık gereçleri üretimi yüzde 24,1, kilit ve donanım eşyaları üretimi yüzde 27,4, demir çelik çubuk profil üretimi ise yüzde 9,7 azaldı.
Yeni ithalat tarifeleri inşaatı da etkileyecek
Raporda ayrıca, ABD’deki yeni yönetimin yüksek ithalat vergilerini uygulamaya başlamasının sektöre etkileri vurgulandı. ABD’nin ithalat politikalarında attığı bu adımlar, inşaat malzemeleri sektörünün ihracat rotasını nasıl etkileyeceğini merak konusu yapıyor. Türkiye’nin iç ve dış pazarlardaki hâkimiyeti açısından bu gelişmenin önemi büyük. Kalıcı hale gelmesi beklenen bu vergiler, diğer ülkelerin ABD’ye karşı karşılıklı olarak vergi uygulama potansiyeli taşırken, ilave vergilerin mevcut ithalat vergilerine ek olarak uygulanacağı bilgisi paylaşıldı. İthalatta tarifelerin yükselmesi, inşaat sektörleri üzerinde olumsuz bir etki yaratacak gibi görünüyor.
Yüksek faiz dünya inşaat sektörüne olumsuz yansıyacak
Raporda, yeni yüksek tarifelerin küresel ekonomide yavaşlamaya yol açarak enflasyonları yeniden artırabileceği ifade edildi. Ekonomideki bu yavaşlama, inşaat sektörlerinde de yavaşlamalara neden olabileceği vurgulanırken, söz konusu durumun özellikle ABD, AB ve İngiltere pazarlarında daha belirgin olacağına dikkat çekildi. Artan enflasyonların faiz oranlarını yükseltebileceği ya da faiz indirme beklentilerini geriye atabileceği öngörülüyor. Yüksek faiz ortamının özellikle ABD ve İngiltere’deki inşaat sektörleri üzerinde olumsuz sonuçlar doğuracağı tahmin ediliyor. Bunun yanı sıra, Avrupa’da faiz indirimlerinin devam edeceği belirtilmekte ve bu gelişmelere bağlı olarak inşaat malzemeleri üzerine küresel talebin duraklayabileceği ifade edilmektedir.
En yüksek vergi yüzde 54 ile Çin’e uygulanıyor
Gelirleri etkileyen yeni tarifelerin, inşaat malzemesi ihracat pazarlarını doğrudan etkilediği ve bunun ilk yansımasının ABD pazarında görüleceği belirtildi. ABD’nin 165 milyar dolarlık inşaat malzemesi ithalatının dünya üzerindeki en büyük pazar olduğu vurgulanırken, tüm alt ürün gruplarında en büyük ithalatçı konumunu koruduğu ifade edilmektedir. ABD’nin uygulamaya aldığı yeni tarifelerin inşaat malzemeleriyle ilgili olduğunu ve ülkelere göre değişiklik gösterebileceğini bilgilendirdi. Raporda,