1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Malûl Aylığı Başvurusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Malûl Aylığı Başvurusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu çerçevesinde, çalışma gücünün en az yüzde 60’ını kaybeden sigortalılara malûl aylığı bağlanmaktadır. Bu aylığın bağlanabilmesi için, çalışma gücü kaybının sigortalı çalışmaya başlandıktan sonra meydana gelmesi zorunludur. (Sigortalı çalışmaya başlamadan önce malûl hale gelmiş olan kişiler için aylık bağlanmaz. Bu kişiler, çalışma gücündeki kayıp oranı doğrultusunda gerekli sigortalılık süresi ve prim gününü tamamladıklarında herhangi bir yaş şartı aranmaksızın yaşlılık aylığına hak kazanırlar.)

İLETİŞİM İÇİN: akivanc@haberturk.com

Malûl aylığı alabilmek için, kişinin en az on yıl sigortalı olması ve 1800 prim gününe sahip olması gerekmektedir. Ayrıca, bir başkasının sürekli bakımına muhtaç olan malûl bireylerde sigortalılık süresine bakılmaksızın sadece 1800 prim günü yeterli kabul edilmektedir.

BAĞ-KUR’LULARIN PRİM BORCU OLMAMALIDIR

Malûl aylığı, 4/a (SSK), 4/b (BAĞ-KUR) ve 4/c (Emekli Sandığı) kapsamında sigortalılar için sağlanmaktadır. BAĞ-KUR’lu bireylerin aylık alabilmesi için, kendilerine ait Sosyal Güvenlik Kurumu’na herhangi bir prim veya prim borcunun bulunmaması gerekmektedir.

Malûl aylığı, prim gün sayısı 9000 günden az olan 4/b ve 4/c’liler için 9000 gün üzerinden ve prim gün sayısı 7200 günden az olan 4/a’lar için 7200 gün üzerinden belirlenmektedir. Örneğin, 1800 prim günü bulunan bir esnaf malûl hale gelirse, 9000 gün primi varmış gibi aylık alır.

Başka birinin sürekli bakımına muhtaç olanların aylık bağlama oranları 10 puan artırılarak daha yüksek aylık almaları sağlanır.

Prim günü 9000’den fazla olan 4/b ve 4/c’lilerin yanı sıra 7200’den fazla olan 4/a’lıların malûl aylıkları, kendi çalışmaları üzerinden bağlanmaktadır.

Kanser başta olmak üzere, çalışma gücünde en az yüzde 60 oranında kayba neden olan hastalıklara maruz kalan sigortalılara malûl aylığı verilmektedir. İyi diferansiye tiroid kanserleri ve derinin bazal hücreli kanserleri dışındaki tüm kötü huylu tümör tedavisi görenlere, sağlık kurulu rapor tarihinden itibaren 18 ay boyunca malûl aylığı bağlanır. Diğer bazı hastalıklarda ise malûl aylığı süresi 12 ay veya 24 aydan başlatılmaktadır.

Kemik iliği naklinde 12 ay, kan kanseri ve verem hastalıklarında ise 24 ay malûl aylığı ödenmektedir. Kemik iliği dışında kalan diğer organ nakilleri ile diyalize girmeyen kronik böbrek yetmezliği olan bireylere de malûl aylığı bağlanmaktadır.

Belirtilen sürelerin dolmasının ardından tedaviye devam edilmesi durumunda, rapora dayanarak malûl aylığı ödemeleri uzatılabilmektedir.

Kanser ve organ naklinin yanı sıra, çalışmaya olanak vermeyen genetik hastalıklar, MS, parkinson, alzheimer, demans, sara ve bazı psikiyatrik hastalıklar, kalp yetmezliği, sindirim sistemi kanamaları, astım, KOAH ve uyku bozuklukları için de malûl aylığı alımı söz konusu olabilmektedir.

Bu hastalıkların teşhisinin konulması, malûl aylığı bağlanması için tek başına yeterli değildir. Yönetmelikte, hangi hastalık için hangi durumda

Malûl Aylığı Başvurusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir