Son dönemlerde, otomobillerin TIR ve kamyonların altına girerek ciddi kazalara neden olması dikkat çekiyor. Bu tür kazalarda, özellikle TIR ya da kamyonlara arkadan çarpan araçların içindeki yolcuların yaşamlarını yitirmesi, güvenlik açısından endişeleri artırıyor.
TIR’ların arkasına takılan ve ‘koruma çerçevesi’ olarak adlandırılan güvenlik üniteleri, arkadan çarpmalarda çarpan aracın altta kalan aracın altına girmesini önlemek üzere tasarlanıyor. Bu tür ünitelerin kullanımı ise zorunlu hale getirildi.
2022’DE 18 TONLUK STANDART GELDİ
Yeni düzenlemeye göre, treylere arkadan çarpan otomobillerin korunması amacıyla, tampon mukavemetlerinin 10 tondan 18 tona çıkarılması gerekmektedir. Bu yasa, Avrupa Birliği’nde 1 Eylül 2021, Türkiye’de ise 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren uygulanmaya başladı. Amaç, otomobillerin treylerin altına girmesini engelleyerek ölümcül kazaların önüne geçmek.
“ECE R 58” olarak bilinen yönetmelik, araçların arkadan çarpma durumunda yaşayabileceği hasarları en aza indirgemeyi hedefliyor. Bu düzenleme, römorklar, kamyon, kamyonetler, minibüsler, otobüsler ve binek araçlar gibi M, N, O kategorisindeki tüm araçları kapsıyor.
Ancak, bu yönetmelik Türkiye’de 2022 yılında yürürlüğe girdiği için, öncesinde üretilmiş araçları kapsamıyor. Bu durum, söz konusu yönetmelik kapsamına girmeyen TIR ve kamyonların yollarda serbestçe seyretmesine neden oluyor.
STANDARDA UYGUN OLMAYAN ARAÇ SAYISI UYGUN OLANLARIN 5 KATI
Treyler Sanayicileri Derneği (TREDER) tarafından yapılan açıklamada, yönetmeliğe uygun olmayan arka korumaların can güvenliğini tehdit ettiği ifade edildi. TREDER Teknik Komite Başkanı Fuat Erdem, Türkiye’de bu yeni standartlara uygun yaklaşık 100 bin civarında treyler bulunduğuna fakat birçok treylerin bu standartlara uymadan üretildiğine dikkat çekti.
Yönetmelik dışında kalan araçların sayısı ile ilgili de bilgi veren Erdem, “Bu yasanın uygulanmadığı treylerin sayısı yaklaşık 500 bin. Eski treylere de yeni standarda uygun tampon yapılabilir. Trafik güvenliği ve insan hayatının önemi gereği, getirilen kurallara uyum konusunda yaşanan sorunlar ciddi bir problem oluşturuyor. Sanayi İl Müdürlükleri’nin üreticilere yönelik denetimlerinin artırılması ve muayene istasyonlarında ECE R58.03 seviyesinde kontrollerin yapılması, olası kazalarda can kaybını azaltabilir” şeklinde konuştu.