Titanik gemisinin gerçekleştirilen kapsamlı dijital taramasında, batmasının nedenleri arasında, gövdesinde A4 kâğıdı boyutlarında deliklerin bulunduğu ortaya kondu. Ayrıca, çarpışma esnasında buzdağı parçalarının bazı yolcu kabinlerine kadar girdiği tespit edildi.
BBC tarafından aktarılan habere göre, Titanik’e yönelik gerçekleştirilen ilk detaylı taramada elde edilen üç boyutlu dijital görüntüler, geminin batmadan önceki süreçteki yeni detayları ortaya çıkardı.
Gemi, buzdağına çarptıktan sonra ikiye ayrılırken, 3 bin 800 metre derinlikteki enkaza ait görüntüler, ilk kez tamamen görüntülendikten sonra yeni bilgiler sağlandı.
Elde edilen veriler, A4 kağıdı boyutundaki birçok deliğin geminin batmasına neden olduğu bilgisini sundu. Aynı zamanda, buzdağının parçalarının çarpışma sırasında bazı yolcu kabinlerine girdiği belirlendi.
Titanik uzmanı Parks Stephenson, bu yeni bulgular hakkında “Titanik gemisi, bu felaketin yaşayan son görgü tanığı ve onun hala anlatacak hikayeleri var.” ifadelerini kullandı.
Kazan dairesindeki işçiler cesurca hareket etti
Geminin kazan dairesine ait yeni incelemelerde, işçilerin geminin ışıklarının açık kalmasını sağlamak için büyük bir çaba gösterdikleri gözlemlendi.
Stephenson, mühendis ekibinin, fırınlara kömür yükleyerek ışıkları açık tutmak için gösterdiği çabanın birçok kişinin hayatının kurtulmasında önemli olduğunu vurguladı.
İşçilerin, geminin enerji kaynağını sonuna kadar korumaya çalıştıklarını belirten Stephenson, “Böylece mürettebat, cankurtaran botlarını karanlıkta değil, az ışık eşliğinde güvenli bir biçimde suya indirebildi.” şeklinde konuştu.
Stephenson, incelenen görüntülerde buhar vanasının gemi battıktan sonra açık kaldığını ve bu durumun işçilerin kahramanlıklarını kanıtladığını ifade etti.
Titanik, Atlantik’in derinliklerine gömüldü
Lüks yolcu gemisi Titanik, 10 Nisan 1912 tarihinde, 2 bin 224 yolcu ve mürettebatla New York’a gitmek üzere İngiltere’nin Southampton kentinden yola çıktı.
Gemi, 15 Nisan 1912’de bir buzdağına çarptıktan sonra Kuzey Atlantik’in sularında kayboldu.
Kazada 1500’den fazla kişi hayatını kaybetmişti. Kaza sahasına birkaç saat sonra ulaşan Carpathia, 710 kişiyi kurtarmayı başarmıştı.