ABD Başkanı Donald Trump, iklim, çevre ve enerji konularında önemli açıklamalarda bulundu.
Paris İklim Anlaşması’ndan çekildiğini vurgulayan Trump, bu anlaşmanın enerji üretimini olumsuz etkilediğini ifade etti. Almanya’nın ‘yeşil çevre’ politikalarının aşırıya kaçtığını ve bu durumun ülkenin ekonomik faaliyetlerini zorlaştırdığını kaydetti. Trump, kömür üretimini destekleyen ifadelerde de bulundu.
Küresel ısınma ile ilgili endişeleri dile getirirken, “Çevresel ısınmadan çok, nükleer ısınmadan endişelenmek gerekir.” dedi. Nükleer silahlar konusundaki görüşmeler için Çin ve Rusya ile iletişim kuracağını daha önce açıklayan Trump, nükleer silahlara olan ihtiyacın olmadığını beyan etmişti.
Küresel ısınma hakkında bir politikacının uyarılarına atıfta bulunan Trump, insanlık adına kritik bir zaman diliminde olunduğunu belirterek asıl endişe kaynağının nükleer silahlar olması gerektiğini ifade etti.
Gümrük vergileri aracılığıyla günlük 2 milyar dolar gelir elde ettiklerini belirten Trump, Çin’in yıllardır gümrük vergilerini aleyhlerine kullandığını da sözlerine ekledi.
BEYAZ SARAY’DAN VERGİ AÇIKLAMASI
Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, Çin’e yönelik yüzde 104 oranındaki tarifelerin bu gece yarısından itibaren geçerli olacağını duyurdu.
Leavitt, düzenlediği basın toplantısında, tarifeler ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
ABD Başkanı Donald Trump’ın, Çin’in karşılık olarak açıklayacağı yüzde 50 ek tarifenin yürürlüğe girip girmeyeceği sorulduğunda, Leavitt bu tarifenin 9 Nisan’da ABD yerel saatiyle 00.01’de uygulanmaya başlanacağını bildirdi.
Leavitt, Trump’ın Çin’in bir anlaşma yapmak istediğine inandığını ve bu anlaşmayı yapmak zorunda olduğuna dikkat çekti.
Çin’in misilleme yapmasını bir “hata” olarak nitelendiren Leavitt, “Amerika saldırıya uğradığında, Başkan daha sert karşılık verir. Bu yüzden Çin’e yönelik yüzde 104 oranındaki tarifeler bu gece yarısından itibaren yürürlüğe girecek.” şeklinde konuştu.
Leavitt, Çin’in anlaşma yapmak istediğini, ancak bunun nasıl başlayacağının belirsiz olduğunu, eğer Çin bir anlaşma talep ederse Trump’ın oldukça nazik bir tutum sergileyeceğini ekledi.
Karşılıklı tarifelerin açıklandığı 2 Nisan’dan bu yana 70’e yakın ülkenin müzakerelere başlamak için Başkan Trump’a ulaştığını aktaran Leavitt, “Ülkeler adil olmayan ticaret uygulamalarını düzeltmek ve pazarlarını ülkemize serbestçe açmak için birbirleriyle yarışıyor.” dedi.
Ayrıca Leavitt, Trump’ın sabah saatlerinde ticaret ekibiyle bir araya geldiğini ve anlaşma yapmak isteyen her ülkeye özel ticaret anlaşmaları hazırlanması talimatı verdiğini de ifade etti.
Trump, misillemeleri nedeniyle Çin’i yüzde 50 ek tarife uygulamakla tehdit etmişti
ABD Başkanı Trump, “kurtuluş günü” olarak adlandırdığı 2 Nisan’da diğer ülkelere uygulan