1. Haberler
  2. Dünya
  3. Gazze: Ölüm Tarlası, Umutlar Tükeniyor!

Gazze: Ölüm Tarlası, Umutlar Tükeniyor!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze’nin şiddet olaylarıyla sarmalanmış bir bölge haline geldiğini belirterek, “Gazze ölüm tarlasına dönüştü, siviller sonsuz ölüm döngüsünün içinde.” ifadesinde bulundu.

Guterres, BM Güvenlik Konseyi’nde yaptığı basın açıklamasında, Gazze’ye bir aydan fazla bir süredir “tek bir damla yardım” girmediğini vurguladı. Bu durum, gıda, yakıt, ilaç ve ticari ürünleri kapsıyor.

Yardım dağıtımının aksamasıyla Gazze’deki korkuların yeniden arttığını ifade eden Guterres, “Gazze ölüm tarlasına dönüştü, siviller sonsuz ölüm döngüsünün içinde.” dedi.

“Umut sönmeye başladı”

Ateşkes dönemlerinin olumlu etkilerine değinen Guterres, bu süre zarfında rehinelerin serbest bırakıldığını ve hayati yardımların dağıtımının mümkün hale geldiğini belirtti. “Haftalar boyunca silahlar sustu, engeller kaldırıldı, yağmalamalar sona erdi ve biz Gazze Şeridi’nin neredeyse her bölgesine hayat kurtarıcı malzemeler ulaştırabildik. Ancak bu, ateşkesin bozulmasıyla sona erdi. Umut, Gazze’deki Filistinli aileler ve İsrail’deki esir yakınları için sönmeye başladı.” şeklinde ifade etti.

BM Genel Sekreteri, esirlerin derhal ve koşulsuz bir biçimde serbest bırakılması, kalıcı bir ateşkes sağlanması ve tam kapsamlı insani erişimin elde edilmesi gerektiğini vurguladı.

Bu tür durumlarda tüm açıklamaların net olmasının önemine değinen Guterres, “Gazze’ye geçiş noktaları kapalıyken ve yardımlar engellenirken, güvenlik altüst olmuş durumda ve yardım ulaştırma kapasitemiz boğulmuş durumda.” uyarısında bulundu.

Daha sonra, yükümlülüklere ilişkin de açıklamalarda bulunan Guterres, “İşgalci güç olarak İsrail’in uluslararası hukuk, uluslararası insancıl hukuk ve uluslararası insan hakları hukuku kapsamında net yükümlülükleri vardır.” dedi. Bu bağlamda, 4. Cenevre Sözleşmesi’ne göre işgalcilerin halkın gıda ve tıbbi ihtiyaçlarını karşılama yükümlülüğüne ayrıca dikkat çekti.

BM Genel Sekreteri, günümüzde Gazze’de bu yükümlülüklerin hiçbiri yerine getirilmediğini ve insani yardımın bölgeye giremediğini vurguladı.

“İnsani ilkeleri tam olarak gözetmeyen hiçbir düzenin parçası olmayacağız”

Guterres, uluslararası insancıl hukukun insani yardım çalışanlarının korunması yükümlülüğünü içerdiğine dikkat çekerek, “Gazze’deki bu insani kahramanlardan özellikle söz etmek istiyorum. Ateş altında olmalarına rağmen yardım etme yolunu seçiyorlar ve bunun gereğini yerine getirmek için ellerinden geleni yapıyorlar.” şeklinde konuştu.

Bununla birlikte, Guterres, İsrailli yetkililerin yardım teslimatı için önerdiği “yetkilendirme mekanizmalarının” riske yol açabileceğini belirtti. “Açık konuşmak gerekirse, insanlık, tarafsızlık ve bağımsızlık gibi insani ilkeleri tam olarak gözetmeyen hiçbir düzenin parçası olmayacaktır. Kesintisiz insani erişim garanti altına alınmalıdır.” diye ekledi.

Gazze: Ölüm Tarlası, Umutlar Tükeniyor!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir