İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 9 günlük bayram tatili boyunca yaşanan trafik kazalarının istatistiklerini duyurdu.
Yerlikaya, açıklamalarında şu ifadeleri kullandı: “25 Mart tarihinde, Ramazan Bayramı tatiline yönelik trafik önlemlerini almamız amacıyla, 81 il valiliğimize ‘Trafik Tedbirleri’ konulu genelgemizi gönderdik.”
26 Mart ile 8 Nisan tarihleri arasında, trafik güvenliğini en üst seviyeye çıkaracak adımlar attık. Hedefimiz çok açıktı: “Tek bir canımızı bile trafik kazasında kaybetmemek.” Bu çerçevede, 69 bin 11 polis ve jandarma personelimiz, ülke genelinde trafik denetimlerine katılmak üzere görevlendirildi.
Bu dönemde, 468 ortalama hız tespit sistemi ile toplam 19 bin 326 kilometrelik yol denetlendi. Otobüs kazalarını önlemek amacıyla ek tedbirler alındı. 720 personelimiz, sivil yolcu gibi otobüslere binerek sürücüleri denetledi. 1.271 radar aracı ile hız kontrolleri artırıldı. Drone ve helikopterlerle 3 bin 81 saat havadan denetim gerçekleştirildi.
Geçen yılki Ramazan Bayramı tatiline göre denetim sayımız %30,6 oranında artırıldı. Toplamda 4 milyon 957 bin 939 araç denetlendi. Bu denetimlerin ardından 593 bin 654 sürücüye cezai işlem uygulandı. 48 bin 21 araç, “eksiklikleri giderilinceye kadar” trafikten men edildi. 7 bin 720 sürücünün de ehliyetine el konuldu.
2024 yılı Ramazan Bayramı tatilinde, 6 bin 574 ölümlü ve yaralanmalı trafik kazası meydana gelirken, bu kazalarda 75 kişi olay yerinde hayatını kaybetti. Ayrıca 10 bin 909 vatandaşımız yaralandı. Bu yılki tatilde ise ölümlü ve yaralanmalı trafik kazaları %4,6 azalarak 6 bin 268’e geriledi. Bu kazalarda maalesef 74 vatandaşımız hayatını kaybetti; yaralanan kişi sayısı 10 bin 199 olarak belirlendi.
Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara ise acil şifalar diliyorum. Bu rakamlar sadece istatistik değil, her biri ayrı bir can. Bir yuva için derin bir acı, bir hayat için yarım kalmışlık demek. Bu bayram tatilinde her gün yollarda 8 canımızı kaybettik. Her gün bir şehir kara haberlere tanıklık etti. Kazaların nedenleri arasında en öncelikli olanı aşırı hızı belirtmek gerekir. 6 bin 268 kazanın %41’i hız ihlalinden kaynaklandı. 74 canımızın 44’ü ise aşırı hız nedeniyle kaybetti.
Diğer etkenler arasında geçiş önceliği ihlali, arkadan çarpma, şerit ihlali, dönüş kuralları ve kırmızı ışık ihlalleri bulunuyor. Pendik gişelerinde üzüntü veren bir kaza meydana geldi; gişede bekleyen bir tıra arkadan çarpan araçtaki dört öğretmenimiz hayatını kaybetti. Dün de benzer bir kaza gerçekleşti ve bir vatandaşımız