ABD Başkanı Trump, dünden itibaren Beyaz Saray’da düzenlenen bir etkinlikte, diğer ülkelerle karşılıklı tarifelerin uygulanmasını öngören yeni bir kararnameyi imzaladı.
Bu kararnameye göre, ABD’nin bir dizi ticaret partnerinden ithal edilen mallara yüzde 10 ile yüzde 50 arasında değişen oranlarda tarife uygulanacak.
Belirlenen oranlar arasında Avrupa Birliği (AB) için yüzde 20, Çin için yüzde 34, Vietnam için yüzde 46, Tayvan için yüzde 32, Japonya için yüzde 24, Hindistan için yüzde 26, Güney Kore için yüzde 25, Tayland için yüzde 36, İsviçre için yüzde 31, Endonezya için yüzde 32, Malezya için yüzde 24, Kamboçya için yüzde 49, Güney Afrika için yüzde 30, Bangladeş için yüzde 37 ve İsrail için yüzde 17 tarife belirlenmiş durumda.
Ayrıca Türkiye, Birleşik Krallık, Brezilya, Avustralya, Birleşik Arap Emirlikleri, Yeni Zelanda, Mısır ve Suudi Arabistan gibi bazı ülkeler için yüzde 10 oranında gümrük vergisi uygulanacağı açıklandı.
ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, ülkelerin bu tarifelere karşı misilleme yapmamaları yönünde tavsiyelerde bulunarak, kimsenin karşılık vermediği takdirde daha yüksek gümrük vergisi oranları uygulamayacaklarını belirtti.
LİSTEDE RUSYA YER ALMIYOR
Diğer yandan, Trump’ın imzaladığı kararnameyle 185 ticaret ortağına tarife getirilirken, Rusya bu listeden çıkarılmış durumda.
Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, ABD merkezli haber sitesi Axios’a yaptığı açıklama ile Rusya’ya yönelik mevcut yaptırımların çok önemli bir ticareti engellediği için listede yer almadığını ifade etti.
Ayrıca, Trump kısa bir süre önce Rus petrolü alıcılarına yönelik olarak cezalandırıcı gümrük vergileri ile ilgili tehditlerde bulunmuştu.
DÜNYADAN TEPKİLER
Trump’ın açıklamalarının ardından, ülkenin en büyük ticaret ortaklarından bazıları, vergilerinin daha da artırılacağını duyurarak tepkilerini ortaya koydular.
Çin
Çin Ticaret Bakanlığı, Washington’dan gümrük vergilerini “hemen iptal etmesi” talebinde bulundu ve bunun “küresel ekonomik kalkınmayı tehlikeye attığını” belirtti. Bakanlık, “Ticaret savaşında kazanan yoktur, korumacılığın bir çıkış yolu olamaz” ifadesinde bulunarak karşı önlemler alacaklarını da duyurdu.
Çin’in bu karşı önlemlerinin ne olacağı henüz netlik kazanmadı. Ancak Renmin Üniversitesi Chongyang Finansal Çalışmalar Enstitüsü dekanı Wang Wen, Guardian’a verdiği röportajda, Çin’in olası karşı tedbirlerini karşılıklı tarifeler ve ABD’ye bazı nadir toprak elementlerinin ihracatında kısıtlamalar getirmek olarak öngördü.
AB
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Trump’a sert bir tepki gösterdi. “Başkan Trump’ın AB de dahil olmak üzere tüm dünyaya yönelik genel gümrük vergileri açıklaması, dünya ekonomisine büyük bir darbe indiriyor” dedi. Belirsizliğin artacağını ve daha fazla korumacılığın yükselişini tetikleyeceğini ekleyen von der Leyen, “Sonuçları dünya genelinde milyonlarca insan için korkutucu olacak” dedi.