Sağlık Bakanlığı, tüberküloz hastalarına tüm ilaçları ücretsiz sağlayarak, düzenli ilaç kullanımlarını gözetimli tedavi uygulamasıyla dikkatli bir şekilde izlemektedir.
Halk Sağlığı Genel Müdürü Muhammed Emin Demirkol, halk arasında “verem” olarak bilinen tüberkülozun dünya genelinde önemli bir halk sağlığı sorunu olarak varlığını sürdürdüğünü ifade etti.
Demirkol, Türkiye’nin tüberkülozla mücadelesinin yoğun bir şekilde devam ettiğini belirterek, “Sağlıkta Dönüşüm Programı çerçevesinde, 2002’den bu yana verem savaş dispanserlerinin donanımı, tıbbi cihazları ve fiziki imkanları artırıldı. Aynı zamanda hekimlerimiz ve sağlık personelimizin eğitimleri de en üst düzeye çıkarıldı” diye vurguladı.
Her ilde en az bir verem savaş dispanserinin bulunduğunu dile getiren Demirkol, “Bu merkezlerde alanında uzman hekimlerimiz ve sertifikalı sağlık personelimizle tüberkülozla etkili bir mücadele yürütüyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.
Demirkol, tüberkülozla etkin bir şekilde yürütülen mücadele sayesinde hastalığın görülme oranının yüz binde 30’dan yüz binde 10’a düştüğünü ifade ederek, “Bu sonuç, fedakar sağlık çalışanlarımızın özverisiyle sağlanan başarıyı tüm dünyaya göstermektedir. Dünya Sağlık Örgütü de Türkiye’nin bu konudaki çabalarını takdir ediyor” dedi.
14 HASTANE TÜBERKÜLOZ KONUSUNDA YETKİLENDİRİLDİ
Halk Sağlığı Genel Müdürü Demirkol, şehir hastanelerinin referans hastane olarak belirlendiğini hatırlatarak, “Türkiye’de tüberküloz alanında dört referans hastanemiz vardı, bu sayıyı altıya çıkardık” dedi.
Çocuklar için referans hastane sayısının da sekize yükseltildiğini ifade eden Demirkol, “Böylelikle, Türkiye’de yetişkinler ve çocuklar için toplam 14 referans hastane tüberküloz tedavisi için yetkilendirilmiştir. Tüberkülozla aktif bir mücadeleye devam edeceğiz.” açıklamasını yaptı.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın da tüberküloz hastalarına nakdi yardımda bulunduğunu vurgulayan Demirkol, “Dünyada hem ücretsiz tedavi sunan hem de ayni yardımlarda bulunan başka