Bugün 1 Nisan, Ulusal Kanser Haftası olarak kutlanıyor. Sağlık Bakanlığı, “Erken tanı hayat kurtarır” sloganıyla kanser taramalarını aralıksız sürdürüyor. Halk Sağlığı Genel Müdürü Doçent Doktor Muhammed Emin Demirkol, bu özel hafta vesilesiyle Habertürk’e önemli bilgiler verdi. Demirkol, kanser vakalarında erken tanının önemine vurgu yaparak, “Sağlık kuruluşlarımızda ücretsiz testler yapıyoruz” ifadelerini kullandı.
Demirkol, “2024 yılında yaklaşık 9,5 milyon kanser taraması gerçekleştirdik. Bunların 3 milyon 700 bini rahim ağzı kanserine yönelik taramalar olurken, 3,5 milyon civarında mamografi uygulamaları gerçekleştirdik. Ayrıca 2,5 milyon kere kolorektal kanser taraması için gaitada gizli kan testi yaptık.” açıklamalarında bulundu.
2025 yılı için tarama hedefinin 15 milyon olduğunu belirten Demirkol, “Bu rakamı 15 milyonun altında tutmamaya çalışacağız. 1 Kasım sonrası dört aylık süreçte, geçen yıl ile kıyaslandığında yaklaşık yüzde 30’luk bir artış gözlemledik. Bu artışın daha da yükseğe çıkacağından ve yıl sonunda en az 15 milyon taramayı gerçekleştireceğimizden umutluyum. Erken tanı çok kritik. ‘Erken tanı hayat kurtarır’ mottosuyla hem aile hekimliklerimizde hem de sağlıklı yaşam merkezlerimizde kanser tarama merkezleri olan KETEM’lerde etkin bir şekilde ilerleme kaydettik. Sağlık Bakanlığı bünyesinde meme kanseri, rahim ağzı kanseri ve kolorektal kanser için maliyeti etkin bir şekilde ücretsiz erken tarama testlerini uygulamaya devam ediyoruz.” şeklinde konuştu.
TÜRKİYE’DE KAÇ TARAMA MERKEZİ VAR?
Demirkol, “Kanser taramalarını vatandaşlarımız aile hekimliklerimizde, sağlıklı yaşam merkezlerimizde ve hastanelerimizde gerçekleştirebilirler. Ülke genelinde 285 sağlıklı yaşam merkezimizle kanser taramalarını etkili bir şekilde sürdürüyoruz. Ayrıca Türkiye’de 48 mobil tarama aracımız bulunuyor. Toplamda 423 kanser tarama merkeziyle vatandaşlarımıza koruyucu sağlık hizmetini hızlı ve kolay bir şekilde ulaştırmaya çalışıyoruz.” dedi.