Ayşe Nazmiye Uça, Kariyer 4.0 programında Melis Yaşar ile bir araya gelerek yapay zekanın iş dünyasındaki yansımalarını ele aldı. Türkiye’de bordro süreçlerine öncülük eden Uça, yapay zekanın hem çalışanlar hem de işverenler üzerindeki etkilerine dikkat çekti.
“TÜRKİYE’NİN İLK BORDRO FİRMASINI KURDUM”
1999 yılında kimsenin online bordro sistemleri üzerinde düşünmediğini belirten Uça, bu alandaki öncülüğünü vurguladı. Teknolojinin bordro süreçlerinde nasıl devrim yarattığını anlatan Uça, yapay zekanın giderek daha fazla yer edindiğini ifade etti.
“YAPAY ZEKA İŞE ALIMLARDA DAHA ÇOK KULLANILIYOR”
İnsan kaynakları alanında yapay zekanın öneminin arttığını dile getiren Uça, işe alım süreçlerinde algoritmalar ve veri analizi ile belirleyici faktörlerin öne çıktığını kaydetti. Bunun yanında, yapay zekanın geçmiş verilere dayalı kararlar alması dolayısıyla bazı önyargıları da beraberinde getirebileceğini belirtti.
“KVKK, BORDRODA YAPAY ZEKA KULLANIMINI SINIRLIYOR”
Uça, yapay zekanın iş dünyası için pek çok fayda sağladığına ancak bazı düzenlemelerin bu teknolojinin etkin kullanımını kısıtladığına dikkat çekti. KVKK düzenlemelerinin bordro süreçlerinde yapay zekanın tam olarak kullanılmasını engellediğini ifade eden Uça, çalışanların yapay zeka araçlarını hızla öğrenmesi gerektiğini ve iş dünyasının bu dönüşüme hızla uyum sağlaması gerektiğini vurguladı.
