Dünya genelinde enflasyonla mücadele sürerken ve resesyon endişeleri artarken, ABD Başkanı Donald Trump’ın tarifelerle başlattığı ticaret savaşı ülkenin ekonomik görünümüne yönelik belirsizlikleri artırıyor.
Başkan Trump, pazar günü verdiği bir röportajda tarifelerin, bu yıl için resesyon beklentilerini etkileyip etkilemeyeceği sorusuna cevap vererek, geleceğe dair tahminler yapmaktan “nefret ettiğini” ifade etti. Trump, “Şu anda geçiş dönemindeyiz çünkü yaptığımız şey çok büyük. Amerika’ya zenginliği geri getiriyoruz. Bu çok önemli bir şey. Her zaman biraz zaman alabilir,” yorumunda bulundu.
Analistler, hem federal hükümet hem de özel sektördeki işten çıkarmaların ekonomik büyüme üzerinde risk oluşturabileceği yönündeki tahminlerin arttığını belirtiyor. Ayrıca geçen hafta açıklanan beklentilerin altında kalan istihdam verileri, resesyon kaygılarını yeniden gündeme getirdi.
Tarifelerin enflasyon üzerindeki etkisine ilişkin Trump, enflasyonu etkileyebileceğini ancak faiz oranlarının da düşüş gösterdiğini vurguladı.
Trump’ın tarife politikaları, piyasalarda önemli değişimlere yol açmaya devam ederken, çelik ve alüminyum ithalatına getirilen yüzde 25 oranındaki gümrük vergisinin yarın yürürlüğe girmesi bekleniyor.
Bunun yanı sıra, Kanada’nın en kalabalık eyaletinin Başbakanı Doug Ford, Washington yönetiminin gümrük vergilerine karşılık olarak ABD eyaletlerine sağladıkları elektriğe yüzde 25 ek ücret uygulayacaklarını duyurdu.
Dün açıklanan verilere göre, ABD’de tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi, önceki aya göre 0,1 puan artarak yüzde 3,1 seviyesine çıktı. Bu durum, kısa vadeli enflasyon beklentisinin son 4 ayda ilk kez artış gösterdiğini ortaya koydu. Ayrıca, önümüzdeki 3 ve 5 yıllık süreçlere dair medyan enflasyon beklentileri ise yüzde 3 seviyesinde sabit kaldı.
New York Fed’in raporuna göre, ABD’de hanehalkı, şubatta gelecek yıl için mali durumu hakkında daha karamsar bir tablo çiziyor. İşsizlik, temerrüt ve krediye erişim beklentileri de belirgin bir şekilde kötüleşti.
Bugün açıklanması beklenen JOLTS açık iş sayısı verileri, ABD işgücü piyasası hakkında önemli bilgiler sunabilirken, analistler bu verinin piyasalarda etkili olabileceğini belirtiyor.
Analistler, tarifelerin yerel enflasyon üzerindeki baskılarını artıracağına yönelik endişelerin süregeldiğini ifade ederken, yarın açıklanacak tüketici enflasyonu ve perşembe günü açıklanacak üretici enflasyonu verilerinin yatırımcılar tarafından dikkatle takip edileceğini kaydetti.
Bu gelişmelerle “korku endeksi” olarak bilinen VIX Endeksi, dünü yüzde 19’un üzerinde bir artışla 27,8 seviyesine yükseltti.
Para piyasalarındaki fiyatlamalarda, Fed’in yılın ilk faiz indirimine ilişkin beklentileri hız kazanırken, bankanın mayıs ayında yüzde 56 ihtimalle faiz indirimine gideceği öngörülüyor.
Küresel belirsizlikler ve resesyon endişeleri, yatırımcıların güvenli liman varlıklarına olan talebini artırırken, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,18 seviyesine geriledi. Dolar endeksi ise önceki kapanışın hemen altında 103,8 seviyesinde işlem görüyor.
Altının ons fiyatı ise dün yüzde 0,7 düşerek 2.889 dolardan kapanmışken, şu anda yüzde 0,3 artışla 2.897 dolardan işlem görmekte. Brent petrolün varil fiyatı ise yeni güne yatay seyirle 69 dolardan başladı.
New York Borsası’nda dün S&P 500 endeksi yüzde 2,7, Nasdaq endeksi yüzde 4 ve Dow Jones endeksi yüzde 2,08 değer kaybet