ABD Dışişleri Bakanlığı, Marco Rubio’nun “Transatlantik Beşlisi (Quint)” olarak bilinen ülkelerin dışişleri bakanları ile Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini duyurdu.
Rubio, Riyad’da gerçekleşen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile yaptığı görüşmenin ardından, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot ile Kallas’la bir araya geldiği değerlendirmelerde bulundu.
Görüşmede, Rubio ile Lavrov arasında yapılan toplantının detayları ele alındı. Taraflar, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın sona erdirilmesi amacıyla işbirliği yapma niyetlerini yineledi.
“Quint” mekanizması, ABD, İngiltere, Fransa, Almanya ve İtalya’nın katılımıyla oluşturulan bir transatlantik işbirliği ağı olarak tanımlanıyor.
ABD VE RUS HEYETLERİNİN RİYAD TOPLANTISI
ABD ve Rus heyetleri, ikili ilişkilerin normalleşmesini sağlamak ve Ukrayna’daki savaşı sona erdirmek amacıyla Suudi Arabistan’ın Riyad kentinde bir toplantı gerçekleştirmişti.
Bu kritik oturum, ABD Başkanı Donald Trump ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında gerçekleştirilen telefon görüşmesinin hemen ardından düzenlendi.
Riyad’daki görüşmeler toplamda 4,5 saat sürerken, taraflar Ukrayna meselesiyle ilgili ilerleyen günlerde iletişimde kalacaklarını bildirdi.
Rus heyetinde Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kremlin Dış Politika Danışmanı Yuriy Uşakov ve Rusya Doğrudan Yatırım Fonu Başkanı Kiril Dmitriyev bulunurken; ABD heyetinde Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Waltz ve Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff yer aldı.
Toplantı sonrası Kremlin Dış Politika Danışmanı Yuriy Uşakov, basın mensuplarına yaptığı açıklamada iki ülke heyetlerinin Ukrayna konusundaki görüşmelere devam edeceğini ifade etti.