Türk Devletleri Parlamentoları Dışişleri Komisyonları Toplantısı, Türkiye‘nin ev sahipliğinde İstanbul’da gerçekleştirildi. Toplantıya katılan TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay, Türk jeopolitiğinin önemine dikkat çekerek, “Bugün bunu buradan bir kez daha ifade edelim. Ortak alfabe kabul edilmiştir. En kısa sürede tercümanlara ihtiyaç duymadan kendi aramızda iletişim kurabileceğiz” şeklinde konuştu.
Toplantı, Beşiktaş’taki bir otelde TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay’ın liderliğinde yapıldı. Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ve KKTC’den gelen komisyon başkanlarının katıldığı toplantıda, büyükelçiler, milletvekilleri ve Türk dünyasından farklı kuruluşların temsilcileri de yer aldı. İki oturumu basına kapalı olan toplantıda, Rusya-Ukrayna savaşı, Filistin ve Suriye’deki güncel durumlar gibi küresel ve bölgesel meseleler ele alındı. Ayrıca Türk dünyasında iş birliği adımları ve izlenecek yol haritası tartışıldı.
Oktay, toplantının ardından yaptığı açıklamada, Türk devletleri arasındaki iş birliğini artırma konusunun en önemli kararlar arasında yer aldığını vurguladı. “Türk dünyasında uluslararası anlaşmaların öncelikle dışişleri komisyonlarımız ve parlamentolarımızdan geçmesi konusunda fikir birliğine varılmıştır. Bu doğrultuda düzenlenecek politikalar ile işbirliği geliştirilmesi için gereken anlaşmaların hızla yürürlüğe girmesi sağlanacaktır. Ayrıca, diğer uluslararası örgütlerle yapabileceğimiz işbirlikleri üzerine de konuştuk” diye belirtti.
Oktay, kararların uygulanması ve yeni iş birliği alanlarının belirlenmesi için Kırgızistan’da eylül ayında bir toplantı yapma kararı aldıklarını kaydetti. “Bu toplantının amacı, alacağımız kararları değerlendirip yeni iş birlikleri keşfetmek olacak” dedi.
Toplantıda, Filistin’deki kalıcı ateşkesin önemine de dikkat çeken Oktay, “Bugün çatışmalar, ekonomik ve insani sorunlar karşısında bölgede yaşanan durumları ele alma fırsatımız oldu. Türkiye olarak Filistin halkının topraklarından sürülmesine yönelik tehlikeli söylemlerin kabul edilemeyeceğini bir kez daha vurguladık. Filistin’deki zulmün son bulması ve sorunların kalıcı bir çözüme kavuşturulması için atılacak adımların önemine değindik” şeklinde konuştu.
Fuat Oktay, Suriye’deki durumu da ele alarak, ülkeye yönelik ambargoların kaldırılması gerektiğini ifade etti. “Suriye’de barış ve istikrarın sağlanması için uluslararası toplumun desteği şarttır. Yeni yönetim, ulusal uzlaşının sağlanması konusunda adım atmalıdır. Bu bağlamda, Suriye’nin siyasi birliği ve toprak bütünlüğünün sağlanması büyük önem taşımaktadır” dedi.
Oktay, Türk devletlerinin çağın gerektirdiği teknolojik gelişmelere destek vereceklerini, ancak bunları kültürel değerlerle uyumlu hale getireceklerini söyledi. “Yapay zeka gibi çığır açan teknolojilerin geliştirilmesi açısından uluslararası platformlarda kültürel değerlerimizi koruyacak şekilde kamusal bir yaklaşım belirlemeye karar verdik” diye ekledi.
Ayrıca Türk devletleri parlamentolarının önemine ve geçerliliğine değinen Oktay, kısa süre içinde Türk devletleri arasında özel bir alfabenin oluşturulacağını müjdeledi. “Türk jeopolitiği bir gerçektir. Ortak alfabenin kabulü ile yakında tercümanlara ihtiyaç duymadan kendi aramızda doğrudan iletişim kurabileceğimiz bir aşamaya ulaşacağız. Ortak dil ve kültür çalışmalarımız devam edecek” dedi. – İSTANBUL