1. Haberler
  2. GÜNDEM
  3. Tarımda Dijital Dönüşüm için Çalıştay Düzenlendi

Tarımda Dijital Dönüşüm için Çalıştay Düzenlendi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yapılan açıklamada, Tarım ve Orman Bakanlığı ile iş birliği içinde tarım sektörünün geleceğini bilim ve teknoloji ekseninde şekillendirmek amacıyla ‘Tarım Teknolojileri Çalıştayı’nın gerçekleştirildiği duyuruldu. YÖK Başkanı Erol Özvar’ın başkanlığında düzenlenen bu çalıştaya, daha önce yapay zeka ve dijital temelli programların açılmasıyla ilgili yürütülen çalıştaylardan sektör temsilcilerinin görüşleri alındı.

‘TARIMSAL ÜRETİM CİDDİ SINAMALARLA KARŞI KARŞIYA’

Özvar, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, dijital dönüşüm sürecini destekleyecek eğitim modellerinin geliştirilmesine ve istihdam dostu programların yaygınlaştırılmasına odaklandıklarını belirtti. Özvar, “Tarımsal üretimin geleceğini belirleyecek en önemli faktörlerden biri, dijital teknolojilerin yaygınlaşması ve yenilikçi uygulamaların benimsenmesidir” şeklinde konuştu. Ayrıca, dijital dönüşümün tarımsal üretimin daha verimli, çevre dostu ve ekonomik sürdürülebilirlik açısından artık bir zorunluluk taşıdığının altını çizdi. Yükseköğretim Kurulu olarak, tarım alanında dijital teknolojilere yönelik eğitim programlarının geliştirilmesi, veri temelli karar alma süreçlerinin benimsenmesi ve üniversite-sektör iş birliklerinin güçlendirilmesinin önceliklerini teşkil ettiğini vurguladı.

‘ÜNİVERSİTELER, TARIMLA İLİŞKİLİ ALANLARDA TEŞVİK EDİLİYOR’

Özvar, 20’nci yüzyıldan itibaren Tarım 3.0 döneminde bilgisayar programları ve robot teknolojilerinin tarımsal üretimde kullanılmaya başlandığını ifade etti. Günümüzde ise Tarım 4.0 aşamasının yaşandığına dikkat çeken Özvar, akıllı sistemlerin ve cihazların tarımda yoğun bir şekilde kullanılacağı yeni bir sürecin kapıda olduğunu belirtti. Bu yeni dönemi kaçırmamak adına üniversitelerin tarımla ilişkili belirli alanlarda ihtisaslaşmasının teşvik edildiğini söyledi.

‘İSTİHDAM ODAKLI EĞİTİM POLİTİKALARI DESTEKLENMELİ’

Tarım eğitimine yönelik, dijital yetkinlikleri artıran ve veri temelli karar alma becerilerini güçlendiren bir insan kaynağının yetiştirilmesine vurgu yapan Özvar, “Tarımda dijital teknolojilere dayalı lisans ve ön lisans programlarının oluşturulması, mevcut programların güncellenmesi ve sektörle iş birliklerinin derinleştirilmesi yoluyla ülkemizin tarımsal üretim kapasitesini artırmayı hedefliyoruz” dedi. Tarım sektörünün dijital dönüşüm sürecine uyum sağlamasının, istihdam odaklı eğitim politikalarıyla desteklenmesinin önemine dikkat çekti ve bu konunun, 2025-2028 Ulusal İstihdam Stratejisi içinde belirlenen öncelikler arasında yer aldığını dile getirdi.