1. Haberler
  2. Siyaset
  3. Türkiye’nin Demokrasisi İçin Yeni Anayasa Çağrısı!

Türkiye’nin Demokrasisi İçin Yeni Anayasa Çağrısı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde düzenlenen Meclis Similasyonu 2025 programına katıldı. Etkinlikte bir konuşma gerçekleştiren Kurtulmuş, “Türkiye demokrasisinin güçlendirilmesi amacıyla, toplumsal mutabakatı sağlayacak yeni bir anayasa, güçlü bir iç tüzük ve demokratik yarışı artıracak siyasi partiler yasası gibi unsurlar, elimizdeki önemli araçlardır” dedi.

Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi Meclis Similasyonu 2025 programı, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, İstanbul Valisi Davut Gül ve çok sayıda öğrencinin katılımıyla hayata geçirildi. Programda yer alan Kurtulmuş, 15 Temmuz gecesi Türkiye’yi yok etmek ve işgal etmek üzere plan yapmış hain FETÖ’cülerin darbe teşebbüsü esnasında TBMM’nin açık tutulduğunu ve millet adına bombalar altında varlığını koruduğunu belirterek, “TBMM, bu olaylar neticesinde bir kez daha gazi unvanını almıştır” ifadelerini kullandı.

“TBMM, bombalar altında millet adına varlığını korumuş, ikinci kez gazi unvanını almıştır”

Program kapsamında konuşan TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “Dünya genelinde kurucu meclisler bulunmaktadır. Ancak devlet kuran meclisler oldukça nadirdir. Türkiye Büyük Millet Meclisi, en zorlu koşullarda Türkiye’nin milli kurtuluş mücadelesini yürüten bir merkezdir. Bu yüzden TBMM, Gazi Meclis olarak adlandırılmayı hakketmiştir. Gazilik unvanı, sadece 1. Mecliste değil, 15 Temmuz gecesinde de kazanılmıştır. Kökü dışarıda olan Türkiye’yi imhaya yönelik hain FETÖ’cülerin darbe girişiminde TBMM’nin açık kalması, milletin onurlu duruşunun bir örneğidir. Bu açıdan dünyada örneği olmayan bir meclisiz” dedi.

Kurtulmuş, Türkiye’deki karanlık odakların her dönemde TBMM’yi itibarsızlaştırmak ve milletvekillerini hedef alarak sivil demokrasiyi baskı altına almak için çeşitli çabalar içerisine girdiğini belirtti. “En zor zamanlarda bile TBMM, demokrasiyi savunan milli iradenin sembolüdür. Türkiye, sağlam ve güçlü bir demokrasiye sahip olmalıdır. Bu coğrafyada ayakları yere sağlam basan bir ülke olma zorunluluğumuz vardır” dedi.

“Toplumsal mutabakatı sağlamış yeni bir anayasa”

Kurtulmuş, devam eden konuşmasında, “Toplumsal sözleşmenin ilk maddesi adalettir. Eğer bana bir maddelik bir anayasa yapma fırsatı verilse, böyle derdim; Devlet, adaleti sağlamakla yükümlüdür. Sağlam bir demokrasi için toplumsal mutabakat son derece önemlidir. Bunun anlamı, toplumun geniş bir kesiminin ortak bir düşünce etrafında buluşup ortak bir karar alabilme yetisidir. Mutabakat, aynı zamanda çelişkilerin ortadan kalkmasını sağlayan önemli bir unsur olarak da ortaya çıkar. İşlerimizi istişare ile yürüteceğiz ve aldığımız kararları sonuna kadar uygulamak için gerekli adımları atacağız. Siyaset, farklı kesimlerin örgütlenebilme becerisidir ve bu süreçte milletin yararına olacak sonuçlara ulaşmayı hedefler. Türkiye demokrasisinin güçlendirilmesi için, günümüz koşullarıyla ifade ettiğimde, çağdaş, katılımcı, demokratik ve güçler ayrılığını esas alan yeni bir anayasa gereklidir. Ayrıca, mecliste demokratik bir işleyiş sağlayacak güçlü bir iç tüzüğe ve toplumda farklı seslerin temsil edilmesini kolaylaştıracak, demokratik rekabeti artıracak bir siyasi partiler yasasına ihtiyacımız var. Tüm bu unsurlar, siyaset mekanizmasının güçlenmesine katkı sağlayacak önemli araçlardır” şeklinde konuştu. – İSTANBUL

Türkiye’nin Demokrasisi İçin Yeni Anayasa Çağrısı!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir