Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Anadolu Ajansı Editör Masası’nda gündemi değerlendirdi.
ŞARA’NIN ANKARA ZİYARETİ
Bakan Fidan, Suriye Geçiş Hükümeti Cumhurbaşkanı Ahmed Şara’nın Ankara ziyaretine ilişkin soruya açıklık getirdi:
“Ahmed Şara’nın ziyareti kritik bir öneme sahipti. Suriye’de son iki ayda yaşanan olayların belirli bir hızla geliştiğini gözlemliyoruz. Yeni yönetimin sorumlu yaklaşımı oldukça olumlu. İki ülke arasındaki daha önce çözüme kavuşturulamamış konuların ele alınması imkanı doğdu. Görüşmeler oldukça verimli geçti. Ayrıca, Sayın Şara’nın PKK/YPG konusundaki açık duruşunu takdir ettim. Bu netlik, Türkiye’nin güvenlik ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde.”
Güvenlik meselelerinin kapsayıcılığına vurgu yapan Fidan, ilişkilerin hız kazanacağını düşündüğünü belirtti. Etraflarındaki ülkelerin Türkiye için tehdit oluşturmaması gerektiğini vurguladı. Suriye yönetiminin gündeminde ise federasyon veya özerklik gibi fikirlerin olmadığını ifade etti. Ülkenin bütününde siyasi bölünmelere karşı durduklarının altını çizdi.
“TERÖRSÜZ TÜRKİYE” PROJESİ
Bakan Fidan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “terörsüz Türkiye” hedefini değerlendirdiği soruya şu yanıtı verdi:
“Sayın Bahçeli’nin açıklamalarını son derece önemli buluyorum. Bu süreçte büyük bir risk aldığını görüyoruz. Ülkenin yararı için gösterdiği fedakarlık takdir edilmeli. Savaş alanında en büyük vazgeçiş nasıl gerçekleşiyorsa, aynı durum Sayın Bahçeli’nin kararlılığında da var. Gerçek milliyetçilik, sosyal barışı sağlamaya hizmet etmektir.”
Fidan, hiç kimsenin dışardan bir izin beklemeden ülkenin yararı doğrultusunda kavgayı verebilmesinin önemine vurgu yaptı. Silahlı terörün ortadan kaldırılmasının devlet organlarının büyük bir özveri gösterdiği bir alan olduğunu hatırlattı.
ABD’NİN SURİYE’DEKİ VARLIĞI
Bakan, bir basın mensubunun ABD Başkanı Trump’ın Suriye’deki varlığını yeniden gündeme getirmesi üzerine ne sonuçlar elde edileceğini sordu:
Fidan, “Bunu Suriyeli misafirlerimizle görüştük. ABD’nin yeni yönetiminin karar verme süreci devam ediyor. Burada muhataplarımızla yaptığımız görüşmeler hız kazanmıştı ve umarız isabetli bir karar alınarak yolumuza devam ederiz. Beklentimiz, ABD’nin YPG’ye olan desteğini kesmesi ve Suriye’nin milli birliğine engel teşkil eden unsurların ortadan kalkmasıdır.” dedi.
Bakan, Şara’nın hapishaneler konusundaki görüşlerinin net olduğunu ve Suriye hükümetinin bu konuyla ilgili gerekli kontrolleri sağlayabileceğini ifade etti. Ayrıca, Suriye devleti, çeşitli ülkelerden gelen PKK mensuplarını ya geri göndermeyi ya da etkisiz hale getirmeyi planladığını aktardı.
TERÖRLE MÜCADELE
Irak hükümetinin PKK’yı terör örgütü olarak tanıması konusunda bir tıkanıklık olup olmadığına dair soruyu yanıtlayan Fidan, pratikte atılan adımların önemine vurgu yaptı:
Bakan, “Irak, şu an belli bir noktaya gelmiş durumda. Bağdat’taki siyaset PKK sorununu Türkiye ile alakalı bir mesele olarak görüyordu. Ancak yürüttüğümüz diplomasi sayesinde bir farkındalık oluştu. Irak Başbakanı Sudani’nin ülkesine hizmet etmek isteyen ve ülkenin sorunlarını çözme arzusu taşıyan bir lider olduğunu düşünüyoruz.” dedi.