Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun, ABD Başkanı Donald Trump’ın özel temsilcisi Richard Grenell ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından, 6 ABD vatandaşının serbest bırakıldığı bilgisi verildi.
Görüşme, Maduro’nun başkent Caracas’taki Devlet Başkanlığı Sarayı Miraflores’te yapıldı.
Venezuela yönetimi konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “İki ülkeyi ilgilendiren birçok konu ele alındı. Bunlar arasında, ulusal topraklarda suça karışan ABD vatandaşlarının durumu, göç ve ekonomik yaptırımların olumsuz etkileri yer aldı.” ifadelerine yer verdi.
Açıklamada, “ABD yönetimiyle 2019’dan beri kesintiye uğrayan ikili ilişkilerde yeni bir başlangıç için hazır olunduğu, ABD’ye iletildi.” denildi.
Grenell, X sosyal medya platformunda, serbest kalan ABD vatandaşlarıyla uçakta çekilen bir fotoğrafı paylaşarak, “Hareket halindeyiz ve bu 6 ABD vatandaşıyla birlikte eve dönüyoruz. Az önce Donald Trump ile konuştular ve kendisine minnettar olduklarını ilettiler.” şeklinde bir açıklama yaptı.
Toplantıda iki ülke bayraklarının olduğu gözlemlenirken, Venezuela Ulusal Meclis Başkanı (AN) Jorge Rodriguez’in de Maduro ve Grenell’e eşlik ettiği belirtildi.
Miami merkezli Bağımsız Venezuela Amerikan Vatandaşları (IVAC) kuruluşuna göre, Venezuela’da, çoğu 2024 yılı itibarıyla olmak üzere 8 ABD vatandaşı gözaltında bulunuyor.
Ulusal basında yer alan haberlere göre, Grenell, Maduro’ya, ABD tarafından sınır dışı edilen Venezuela vatandaşlarının uçuşlarını kabul etmesini ve Venezuela’da gözaltında bulunan ABD’lilerin serbest bırakılması talebini iletti.
Serbest bırakılan 6 ABD vatandaşı, Venezuela’da “terörist eylemler gerçekleştirmeyi planladıkları” iddiasıyla tutuluyordu.
Fotoğraf, AA tarafından servis edilmiştir, temsilidir.