Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “2025-2029 döneminde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ekonomisinin yıllık ortalama yüzde 5 oranında büyümesi hedeflenmektedir. Plan dönemi sonunda, yani 2029 yılında kişi başına gelirin 19 bin doları aşması beklenmektedir.” şeklinde bilgi verdi.
Lefkoşa’da düzenlenen Kalkınma Planı Lansmanı programında, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’ın yanı sıra KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Başbakan Ünal Üstel de katılımcılar arasında yer aldı.
Yılmaz, burada yaptığı açılış konuşmasında, Kuzey Kıbrıs’ta daha önce hazırlanmış olan üç kalkınma planının (1978-1982, 1982-1988 ve 1993-1997) hayata geçirildiğini hatırlattı.
Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı uzmanlarının planlama sürecine katkı sunduğunu dile getiren Yılmaz, bugünün dünyasında yaşanan siyasi, teknolojik ve ekonomik dönüşümlerin ışığında bu planın hazırlandığını belirtti.
Dördüncü Beş Yıllık Kalkınma Planı’nın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ekonomik büyüme sürecini derinlemesine etkileyecek bir yapıya sahip olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Toplumsal refahı artırmaya yönelik kapsamlı politikalar geliştirilmektedir.” dedi. 2025-2029 döneminde hedeflenen büyüme ile kişi başına gelirin artacağı bilgisini yineledi.
Yılmaz, planın temel vizyonunun istikrarlı ve güçlü bir büyüme sağlayarak yüksek katma değerli üretim kapasitesine sahip bir Kuzey Kıbrıs yaratmak olduğunu ifade etti. Bu vizyonun yerel gelişimi desteklemenin yanı sıra küresel ekonomik ve çevresel sürdürülebilirlik hedeflerini de içerdiğini belirtti. Planın beş ana eksen etrafında şekillendiğini ve bu eksenlerin KKTC’nin uzun vadeli refah seviyesini artırmayı amaçladığını açıkladı.
Tarım sektörüne verilen önem üzerinde duran Yılmaz, Kuzey Kıbrıs’ın zengin doğal kaynakları ve tarıma elverişli arazilerinin verimliliğin artırılmasıyla büyük katkılar sağlayacağını belirtti.
KKTC’nin yüksek katma değerli, ihracata yönelik sanayiye ulaşmasının hedeflendiğinin altını çizen Yılmaz, ekonomik çeşitliliğin artırılmasıyla dışa bağımlılığın azalacağını ve yerel ekonomik büyümeye katkı sunulacağını ifade etti.
Yılmaz, eğitim ve sağlık gibi temel sosyal alanlara da öncelik verdiklerini belirtti. Eğitimin niteliğinin artırılması ve gençlerin iş gücü piyasasına entegrasyonunun kolaylaştırılması hedefleniyor.
Sağlıkta altyapının güçlendirilmesi ve hizmetlere erişimin artırılması gerektiğinin altını çizen Yılmaz, sosyal adaletin sağlanmasının Kalkınma Planı’ndaki önemli vurgulardan biri olduğunu ekledi. Kadınlar ve gençlerin iş gücüne katılımının artırılmasının da öncelikli hedeflerden biri olduğunu belirtti.
Kalkınmakta olan ülkelerin yaşlanmadan zenginleşmesi gerektiğini ifade eden Yılmaz, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs’ın belirli bir aşamaya geldiğini kaydetti. Yüksek gelirli ülkeler ligine geçmek için yapılması gerekenler hakkında inancını dile getirdi.
Yılmaz, gelişen toplumların istikrarlı ve demokratik yapılar sergilediğini belirtti. Altyapı yatırımlarının devam edeceğini ve girişimciliğin önemine vurgu yaptı. Devlet yatırımlarının yanı sıra özel sektör yatırımlarının artmasının da önemli olduğunu ifade etti. Kamu ve özel yatırımları bir bütünlük içinde geliştirmek gerektiğinin altını çizdi.