1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Kalp Kapak Hastalıkları: Belirtilere Dikkat!

Kalp Kapak Hastalıkları: Belirtilere Dikkat!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Nefes darlığı, çarpıntı ve göğüs ağrısı gibi belirtiler, günlük yaşamda sıkça karşılaşılan sorunlar olup birçok ciddi sağlık durumunun habercisi olabilir. Kapak hastalıklarına işaret eden bu semptomların genellikle yeterince önemsenmediğini belirten Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Selim İsbir, “Kalp kapak hastalıkları erken dönemde tespit edilmediğinde, yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilerken hayati tehditler de oluşturabiliyor. Türkiye’de her yıl binlerce kişi bu hastalıklar sebebiyle tedavi almak zorunda kalıyor” diye ifade etti.

Yaşam süresinin uzamasıyla kalp kapak hastalıklarının daha da kritik hale geldiğine dikkat çeken Prof. Dr. İsbir, “Dünyada yüzde 2 oranında görülen kalp kapak hastalıkları, 75 yaş ve üzerindeki bireylerde yüzde 15’e kadar çıkabiliyor. Özellikle ileri evrelerde ortaya çıkan nefes darlığı, çabuk yorulma ve göğüs ağrısı gibi belirtiler, hastaların günlük yaşamlarını olumsuz etkileyerek sosyal izolasyona ve psikolojik sorunlarla birlikte depresyon ve anksiyeteye yol açabiliyor. Çalışma çağındaki bireylerde ise hastalığın ilerlemesi, iş gücü kaybına neden oluyor. Bu durumda kalp kapak hastalıkları, sağlık sorunlarıyla birlikte sosyal ve ekonomik açıdan da önemli bir sorun teşkil ediyor. Özellikle kalbin sol tarafındaki mitral ve aort kapakları, yaşa bağlı kireçlenmeye oldukça yatkındır. Kalp kapak hastalıklarının prognozu, birçok kanser türünden daha kötü seyretmektedir” dedi.

Prof. Dr. İsbir, kapak hastalıklarının etkilediği bölgelere göre şikayetlerin değişiklik gösterdiğini belirtirken, göğüs ağrısı, nefes darlığı, ani bayılma ve şiddetli çarpıntı yaşanması durumunda acilen bir doktora başvurulması gerektiğini vurguladı. Konuyla ilgili şu bilgileri paylaştı:

“Kalp kapakları, bir kapının işlevini üstleniyor. Kapının bir çerçevesi ve kanadı olduğu gibi, kalp kapaklarının da bir çerçevesi (anulus) ve yaprakçıkları (kanatları) bulunmaktadır. Yaşa bağlı kireçlenme nedeniyle kapak yaprakçıkları tam olarak açılıp kapanamaz ve bu durum kalp içindeki kan dolaşımını olumsuz etkiler. Zaman içerisinde kalp kası zayıflayarak hastada nefes darlığı gelişir. Kalp kapak hastalıklarının önemli belirtilerinden biri de kalpteki düzensiz atımlardır. Aritmi olarak tanımlanan bu durumda kalp içinde pıhtı oluşma ihtimali taşınarak, bu pıhtının beyne ulaşması felçle sonuçlanabilir.”

“ERKEN TANIYLA TEDAVİ ŞANSI YÜKSEK”

“Eğer nefes darlığı yaşıyorsanız ve zaman zaman düzensiz kalp atışları hissediyorsanız, mutlaka kalp kapaklarınızı kontrol ettirmeniz gerekir” diyen Prof. Dr. İsbir, “Kalp kapak hastalıkları tanısı konulduğunda, tedavi şansı oldukça yüksektir ve hastalığın tedavisi olumlu sonuçlar doğurabilir. Kalp kapaklarının protez kapaklarla değiştirilmesi, en sık gerçekleştirilen kalp ameliyatları arasındadır. Özellikle kalp kası zayıflamamış veya kalp yetmezliği gelişmemiş hastalar için yapılan kalp kapak cerrahilerinde başarı oranı yüksektir ve bu hastalar ameliyat sonrası normal bir yaşam sürdürebilirler. Geçmişte, bu tür hastaların genellikle ileri derece kalp yetmezliği gelişene kadar bekletildiğini, ancak artık erken cerrahi müdahalenin çok daha olumlu sonuçlar verdiğini gözlemlemekteyiz” şeklinde konuştu.

“TEDAVİ YÖNTEMİ HASTANIN DURUMUNA GÖRE BELİRLENİR”

Kalp Kapak Hastalıkları: Belirtilere Dikkat!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir