Nobel ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar’ın “manevi kızı” olarak tanınan tıbbi biyoloji ve genetik uzmanı KKTC Cumhurbaşkanlığı Sağlık Danışmanı Prof. Dr. Nedime Serakıncı, HMPV, domuz gribi, Covid-19 salgınının mevcut durumu ve grip vakaları hakkında önemli söylemlerde bulundu.
Kış aylarında 20’den fazla virüs türünün akut üst ve alt solunum yolu enfeksiyonlarına yol açabileceğini dile getiren Serakıncı, özellikle influenza virüslerinin tip A ve B (INF A/B), Respiratuar Sinsityal Virüs (RSV), Adenovirüs (ADV), Parainfluenza Virüs Tip 1-3 (PIV 1,2,3,4), Human Rhinovirus A/B (HRV A/B), Enterovirüs (EV), Human koronavirüs (HCoV) gibi virüslerle daha fazla karşılaşılabileceğini belirtti.
HMPV VİRÜSÜ BELİRTİLERİ
Serakıncı, 24 yıldır bilinen metapnömovirüsünün son dönemlerde Çin’de daha fazla görüldüğünü ve belirtilerinin öksürük, burun tıkanıklığı, nefes darlığı, hırıltı ve ateş şeklinde kendini gösterdiğini açıkladı.
2001 yılından beri bilinen HMPV’nin, üst solunum yolu enfeksiyonları ile benzer bir dönemde, özellikle kış ve ilkbahar aylarında daha sık görüldüğünü kaydetti. “HMPV, genellikle kendi kendine iyileşen bir virüs, ama risk grubu olan bazı bireylerin gözetim altında tedavi edilmesi gerekebilir” dedi.
Öksürük, burun tıkanıklığı, nefes darlığı, hırıltı ve ateş gibi belirtiler gösteren HMPV’nin damlacık yoluyla bulaştığına dikkat çeken Serakıncı, şöyle devam etti: “HMPV, öksürme, hapşırma, direkt temas ve virüs taşıyan yüzeylere dokunma yoluyla yayılabilir. Bu virüs, diğer solunum yolu virüslerinden daha fazla bronşit veya zatürreye neden olabiliyor. Tüm alt ve üst solunum yolu virüslerinin HMPV dahil kapalı ve kalabalık ortamlarda bulaşma riski yüzde 90. Bu nedenle, bulunduğumuz ortamları düzenli olarak havalandırmak çok önemli.”
“DOMUZ GRİBİ GÖRÜLMEYE DEVAM EDİYOR”
Serakıncı, influenza A’nın bir alt türü olan domuz gribinin de halen görülmeye devam ettiğine işaret etti. “Domuz gribi, birkaç yılda bir ortaya çıkabilmekte ve takip eden yıl, önceki yıldan kazanılan bağışıklık nedeniyle neredeyse hiç görülmemektedir. Bu dönemde en sık rastlanan virüs RSV’dir.” dedi. Ayrıca, bu virüsün toplu etkinliklerin yoğun olduğu dönemlerde enfeksiyon oranlarında belirgin bir artışa sebep olabileceğini vurguladı.
Serakıncı, Covid-19’un artık mevsimsel virüsler arasında yer aldığını ifade etti. Dünya genelinde pozitif test oranlarının, hastane yatış ve ölüm oranlarının Covid-19’un mevcut durumunun influenza virüsü ile benzer olduğunu gösterdiğini aktardı. Kış aylarında, Ocak ayının ilk yarısında Covid-19 pozitif test oranlarının yüzde 6-7 civarında seyrettiğini, ölüm oranının ise yüzde 1,3 düzeyinde olduğunu belirtti.
“MASKE KULLANMAYA DİKKAT ETMELİYİZ”
Serakıncı, okulların yarıyıl tatilinde olduğunu hatırlatarak, tatilin sona ermesiyle çocukların virüsleri ailelerine bulaştırma riskinin artabileceğini vurguladı.
Okul çağındaki çocuklarda solunum yolu enfeksiyonlarının yaygınlaştığını