1. Haberler
  2. Sağlık
  3. 112’ye Gelen Çağrıların Yüzde 25’i Asılsız!

112’ye Gelen Çağrıların Yüzde 25’i Asılsız!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Komuta kontrol merkezlerinde görevli çalışanlar, 112 Acil Çağrı Hattı’na gelen aramaların yüzde 25’inden fazlasının asılsız veya acil olmayan çağrılardan oluştuğunu belirtti. Bu oran, her dört çağrıdan birinin gereksiz olduğunu ortaya koyuyor.

Sağlık-Sen’in yürüttüğü 112 Acil Sağlık Hizmetleri Çalışanlarının Çalışma Şartları Saha Araştırması’nın bulguları yayımlandı. Araştırmaya istasyonlardan ve komuta kontrol merkezlerinden toplam 1,364 çalışan katılım gösterdi. Sonuçlar, istasyonlarda görev yapan 112 çalışanlarının günlük birçok vakayı yönettiğini ortaya çıkardı.

“ASILSIZ İHBARLAR ÇOK”

Araştırmada dikkat çeken en önemli bulgulardan biri asılsız ihbarlar oldu. Komuta kontrol merkezindeki çalışanların yüzde 53,1’i, gelen çağrıların yüzde 25’inden fazlasının asılsız veya acil olmadığını ifade etti. Ayrıca, vakaya giden 112 çalışanlarının yüzde 98,7’si acil olmayan durumlarla karşılaştıklarını kaydetti.

112 ÇALIŞANLARININ YÜZDE 63’Ü DİĞER SÜRÜCÜLERİN HATALARINDAN DOLAYI TRAFİK KAZASI YAŞADI

Yemek ücretlerinin düşük olduğu da araştırmada önemli bir bulgu olarak öne çıktı. Çalışanların yüzde 94,4’ü yemek ücretlerinin yetersiz olduğunu belirtti.

112 çalışanlarının yüzde 63,2’si, diğer sürücülerin dikkatsizlikleri ve yol verilmemesi gibi nedenlerden ötürü ambulansla vakaya giderken trafik kazası yaşadıklarını bildirdi. Katılımcıların yüzde 75,1’i ise Komuta Kontrol Merkezlerinde yeterli personel istihdamı yapılması gerektiğine dikkat çekti.

SAĞLIK-SEN’DEN VAKA ELEME SİSTEMİ ÖNERİSİ

Araştırma sonucunda Sağlık-Sen, 112 acil sağlık hizmetlerinde yaşanan yoğunluğu azaltacak bazı önerilerde bulundu. 112 ekiplerinin gerçek vakalara daha etkili bir şekilde ulaşabilmesi için 112’ye gelen çağrıların eleme kriterlerine göre değerlendirilmesi gerektiği vurgulandı. “112 çalışanlarının yükünü azaltmak ve sürdürülebilir bir sistem kurmak için, kriterlerle puanlama sisteminin uygulandığı vaka eleme sistemine geçilmelidir. Diş ağrısı veya diz sızlaması gibi durumlarda ambulans gönderilmemelidir.” denildi.

Araştırma kapsamında 112 çalışanların yaşadığı sorunlara yönelik çözüm önerileri de toplandı. Katılımcıların en dikkat çeken önerileri arasında şunlar yer aldı:

– 112 çalışanlarının gerçek vakalara ulaşabilmeleri için halkın bilinçlendirilmesi ve sağlık okuryazarlığına önem verilmelidir.

– Vaka bildirimi sırasında soğukkanlı kalınmalı, adres bilgileri ve duruma dair detaylar açıkça belirtilmelidir.

– Ambulanslara yol vermeyen sürücüler için daha sıkı denetimler yapılmalıdır.

– Trafikte ambulansın yaşadığı sorunların bertaraf edilmesi için kamu spotları gibi farkındalık çalışmalarına ihtiyaç vardır.

– Vakaya müdahale ederken, ambulans ekibine vatandaşlar tarafından yardım edilmelidir.

– Hem komuta merkezi hem de istasyonların iş yükünün hafifletilmesine yönelik önlemler alınmalı, yoğun bölge ve istasyonlarda yeterli personel istihdamı sağlanmalıdır.

– Komuta merkezi ve istasyonların fiziki koşulları, kullanılan ekipmanlar gözden geçirilmeli, iş sağlığı ve güvenliğine uygun hale getirilmelidir.

112’ye Gelen Çağrıların Yüzde 25’i Asılsız!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir